Hlavní obsah

Rusko koupí od Ukrajiny dluhopisy a výrazně jí zlevní plyn

Moskva
Aktualizováno

Rusko nakoupí ukrajinské dluhopisy za 15 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 300 miliard korun. Dohodli se na tom v úterý prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Viktor Janukovyč. Současně Rusko výrazně sníží Ukrajině ceny plynu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem

Článek

Peníze Rusko uvolní ze svých valutových rezerv a nestanoví si žádné podmínky. Obligace nakoupí ještě do konce roku.

Ukrajina je ve velmi špatné ekonomické situaci a peníze nutně potřebuje. Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s EU a zdůvodnil to právě tím, že jeho země si nemůže dovolit přijít o obchodní vazby s východním sousedem.

Půjčka a nižší cena plynu tak mohou být výrazem vděku z ruské strany.

Za plyn o třetinu méně

Rusko nyní Ukrajině výrazně snížilo ceny plynu. Místo 400 dolarů za tisíc kubíků bude platit 268 dolarů. Cena je tak podobná té, kterou za plyn platí Bělorusko. Ukrajina měla dosud ceny od Gazpromu nastaveny vysoko.

O případném vstupu Ukrajiny do euroasijské celní unie budované Moskvou se podle Janukovyče nehovořilo. Celní unie je trnem v oku ukrajinské opozice, která ji považuje za politickou past hrozící definitivním uvržením Ukrajiny do ruského područí. Podle ukrajinského prezidenta během jednání s Putinem nepřišla řeč ani na zablokované ukrajinské rozhovory s Bruselem.

Reklama

Výběr článků

Načítám