Hlavní obsah

V německém Amazonu se stávkovalo kvůli mzdám

Berlín

Několik set zaměstnanců německých logistických center internetového prodejce Amazon se v pondělí zúčastnilo jednodenní stávky. Odboráři požadují zvýšení mezd na stejnou úroveň, jakou mají zaměstnanci pošt a zásilkových obchodů.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand, ČTK/AP

Stávka německých zaměstnanců Amazonu

Článek

Není jasné, zda stávka nějak zasáhne předvánoční dodávky zboží, protože se k ní část zaměstnanců Amazonu nepřipojila, uvedla v pondělí zpravodajská televize N24. Odbory se přitom netají také obavami z toho, že právě logistická střediska chce Amazon nově stavět také v Česku a v Polsku.

Členové odborového svazu Ver.di zastavili práci v logistických centrech v Lipsku a v Bad Hersfeldu, kde stávkovali i v minulosti. Poprvé se v pondělí připojilo i středisko v bavorském Grabenu. Do protestu se zapojilo 200 zaměstnanců Amazonu v Lipsku a zhruba 600 zaměstnanců v Bad Hersfeldu. Údaje o počtu stávkujících v Grabenu zástupci Ver.di nesdělili, podle nich je ale účast "velmi dobrá".

Vedení německého Amazonu nepředpokládá, že by se stávka výrazněji promítla do fungování firmy. "Zatím nejsou žádné dopady na odesílání (zásilek) zákazníkům," uvedla firma v tiskovém prohlášení vydaném krátce před polednem.

Stávkující požadují, aby se na ně nenahlíželo jako na zaměstnance v logistice, kde jsou nižší platy, ale jako na pracovníky v maloobchodu. V Bad Hersfeldu Amazon nabízí zaměstnancům nástupní plat 9,83 eura (271 korun) za hodinu, minimální mzda pro zaměstnance v maloobchodě je v Hesensku 12,18 eura (336 korun) za hodinu. V Lipsku je nástupní plat u Amazonu 9,30 eura (256 korun) za hodinu, minimální mzda v maloobchodě v Sasku činí 10,66 eura (294 korun) za hodinu.

Němci se obávají expanze do ČR

Německé odbory přitom mají obavy z nových logistických center Amazonu ve střední Evropě. Firma nedávno oznámila, že postaví tři nová logistická centra v Polsku a dvě v České republice, což vyvolalo spekulace o přesunu pracovních míst z Německa do levnějších zemí. V Česku firma nabízí svým zaměstnancům ve skladu plat 100 korun za hodinu. Vedení Amazonu ale úvahy o uzavírání logistických center v Německu popírá.

Odboráři v Německu také tvrdí, že k nim Amazon přistupuje nespravedlivě. "Systém Amazonu je založen na nízkých platech, neustálém tlaku na výkon a pracovních smlouvách na dobu určitou," uvedla Stefanie Nutzenbergerová z vedení Ver.di. Podle ní je třeba, aby se zaměstnanci začali bránit proti takovým metodám svého zaměstnavatele.

Práce je podle vedení dobře placená

Šéf německé divize Amazonu Ralf Kleber na konci listopadu v rozhovoru s agenturou Reuters výtky odborářů odmítl. Uvedl, že Amazon je férová firma a že práce u ní je dobře placená. Podotkl také, že mnoho zaměstnanců pracuje pro Amazon už 14 let.

Odbory v německém Amazonu uspořádaly letos už několik stávek. Zastavením práce během adventu hrozily už v listopadu s tím, že takovým krokem chtějí společnost co nejvíc zasáhnout. Předvánoční období je pro maloobchodní prodej nejvýznamnější z celého roku.

Německo je pro Amazon největším trhem mimo území Spojených států. Firma tam zaměstnává kolem 9000 lidí a tržby jí zde loni stouply o zhruba pětinu na 8,7 miliardy dolarů (175 miliard korun). To byla asi třetina zahraničních tržeb celé společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám