Hlavní obsah

Česká skupina EHP může převzít podíl v energetické firmě na Slovensku

– Brusel

Evropská komise nemá námitky, aby česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) převzala podíl ve Stredoslovenské energetice (SSE). Jedná se celkem o 49 procent akcií SSE, které za zhruba 400 miliónů eur (asi 10,8 miliardy korun) prodává francouzská energetická společnost Electricité de France (EDF).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedním z vlastníků skupiny EHP je i podnikatel Daniel Křetínský.

Článek

Dohoda byla podepsána v květnu a EPH si akvizicí posílil pozice na Slovensku krátce po tom, co koupil téměř polovinu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP).

Evropská komise sdělila, že převzetí podílu nevyvolává obavy z omezení volné soutěže. Především proto, že podnikatelské aktivity SSE a EPH se překrývají jen omezeně a propojená firma bude vystavena konkurenčnímu tlaku.

Francouzská EDF koupila 49procentní podíl a manažerskou kontrolu nad předním distributorem elektřiny na Slovensku od bratislavské vlády v roce 2002. Tehdy zaplatila 158 miliónů eur.

Jednání o koupi od loňska

Český EPH vyjednával s Francouzi o koupi firmy s více než 700 000 zákazníky od loňského podzimu. Postupně o koupi Stredoslovenské energetiky projevila zájem i společnost Eco-Invest slovenského multimilionáře Milana Fiľa a podle slovenských médií i skupina Penta.

Skupinu EPH vlastní finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, dále společnost J a podnikatel Daniel Křetínský. EPH začátkem roku koupil od německé skupiny E.ON a francouzské GDF Suez 49 procent akcií společnosti SPP, která je největším prodejcem plynu na Slovensku a která zároveň zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko do západní Evropy.

Stredoslovenská energetika je druhým největším distributorem elektřiny na Slovensku. Jako alternativní dodavatel začala působit rovněž na trhu s plynem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám