Hlavní obsah

Koruna po razantní intervenci oslabila na 27 Kč za euro

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtvrtečním rozhodnutím ohledně cíleného oslabování kurzu koruny se České národní bance (ČNB) nepochybně podařilo překvapit finanční trhy. Česká měna následně oslabila a i v pátek se drží na předepsaných 27 Kč/EUR. Ještě ve čtvrtek ráno byl kurz 25,80 Kč/EUR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak pro Novinky uvedl analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus, snad každého musela překvapit razance, s jakou ČNB k intervencím přistoupila.

„Bankéři dali poměrně jasně najevo své obavy z pokračujícího dezinflačního prostředí, které by bez zásahu, v důsledku nižších cen energií a telekomunikačních služeb, pravděpodobně přetrvávalo i v příštím roce,“ dodal Šimara

„Osobně považuji tento krok hlavně za špatně načasovaný. S tím měla ČNB přijít dříve, aby pomohla ekonomice z recese, ostatně devizovými intervencemi hrozí ČNB již zhruba rok a těch příležitostí zahájit intervence bylo dost,“ sdělil Novinkám analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Jak pro Novinky uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, ČNB se ve čtvrtek k intervencím nerozhodla proto, aby podporovala přímo export. Podpora exportu díky slabší koruně je totiž jen vedlejším efektem intervencí.

Nejrychlej podraží benzín

„Hlavním cílem je bezpochyby vrátit spotřebitelskou inflaci v horizontu měnové politiky, tedy 12 až 18 měsíců, ke dvěma procentům,“ uvedl Novák. Kdyby bylo hlavním cílem intervencí podpořit export, tak by musela ČNB intervenovat již před rokem.

Pokud se na krok ČNB podíváme pouze perspektivou inflace, jedná se podle Nováka o správný krok, ale možná až příliš agresivní. Pokud na intervence pohlédneme perspektivou celé ekonomiky, budou jejich dopady s časovým odstupem neutrální až mírně pozitivní.

Dá se předpokládat, že ČNB bude kurz 27 Kč/EUR držet minimálně do poloviny příštího roku, možná že i déle. Oslabení koruny bude znamenat nárůst dovozních cen. „Nejrychleji zareagují pohonné hmoty, počítám, že efekt slabší koruny se plně odrazí v ceně v horizontu dvou týdnů až měsíce,“ domnívá se Novák. Do spotřebitelské inflace se oslabení koruny plně promítne v horizontu zhruba šesti až devíti měsíců.

Zdraží zboží z dovozu

Ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank se domnívá, že aby svým čtvrtečním zásahem na trhu neztratila ČNB kredibilitu, bude muset udržovat kurz koruny po dlouhé měsíce poblíž hranice 27 Kč/EUR a přinejmenším po dobu 12 měsíců ho nepustit pod 26,50 Kč/EUR. „Řízení devizového kurzu centrální bankou považuji za radikální obrat v politice, který může mít pro ekonomiku zásadní důsledky,“ domnívá se.

„Oslabení koruny o zhruba pět procent během jednoho dne a následné udržení takto slabé měny bude mít nepochybně dopad na spotřebitelské ceny už v předvánočním období,“ sdělil Novinkám analytik Petr Dufek z ČSOB. Kromě vyšších cen pohonných hmot se následně slabá koruna odrazí i v cenách dováženého spotřebního zboží, jako jsou obuv, oblečení, elektronika nebo některé potraviny.

„Ani domácí zboží, které se vyrábí ze zahraničních komponent či materiálů, nemusí být slabší koruny ušetřeno. Slabou korunu pocítíme i u nákupů zboží a služeb při cestách do zahraničí či v zahraničních e-shopech,“ nastínil Dufek.

Hrozí omezení spotřeby

Jako velký problém vidí Franče v souvislosti s oslabením koruny omezení spotřeby. „Slabá spotřeba byla hlavní příčinou recese, ze které se ekonomika právě dostala, a ČNB bude spotřebu znova podřezávat v době, kdy se spotřeba, potažmo ekonomika ještě ani pořádně neoživila,“ vysvětlil Franče.

Slabší koruna by neměla podle ekonomky Heleny Horské z Raiffeisenbank v nejbližších měsících přinést viditelnou úlevu na trhu práce. „K tomu by bylo zapotřebí nejen dlouhodoběji slabší kurz, ale také stabilnější příliv zakázek,“ je přesvědčena Horská s tím, že až přelom jara léta ukáže, jak koruna pomáhá trhu práce.

Reklama

Související články

Ekonomika letos klesne méně, odhaduje ČNB

Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, očekává pokles HDP o 0,9 procenta. Pro příští rok odhad naopak...

Výběr článků

Načítám