Hlavní obsah

Tuzemský průmysl v srpnu zabral, pomohla výroba aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v srpnu oproti stejnému měsíci loňského roku stoupla o 1,6 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byl růst ještě výraznější, konkrétně o 4,2 procenta. Letošní srpen měl totiž o jeden den méně než v roce 2012. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V porovnání s červencem pak průmysl přidal 4,7 procenta. „Průmyslová výroba v srpnu totálně přebila odhady analytiků,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

„Srpnová statistika z průmyslu nabízí nejpozitivnější čísla v tomto roce. Meziroční růst průmyslové produkce upravený o pracovní dny je poprvé v tomto roce kladný,“ doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průmyslové výroby

Jak ale Novák uvedl, lepší srpnové výsledky je nutno přičíst na vrub i celozávodním dovoleným a jejich částečným přesunem do července.

Podle údajů ČSÚ se na průmyslovém růstu výrazně podílela výroba motorových vozidel. „To by potvrzovalo naši hypotézu o oživení české automobilové produkce s příchodem nových modelů,“ dodal Brožka.

Průmyslová produkce v odvětví výroby motorových vozidel vzrostla meziročně o 26,1 procenta. Zvýšila se i produkce plastových a kovových výrobků. Naopak nejvíce klesla výroba v odvětvích těžba a dobývání, a to o 14,1 procenta.

Pokud jde o hodnotu nových zakázek, ta meziročně vzrostla o 12,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 15,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 6,4 procenta. „Hodnota nových zakázek je v tomto roce rekordní,“ připomněl Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám