Hlavní obsah

Ryanair propustily pilota, který zpochybnil bezpečnostní opatření

– Dublin

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se rozhodla propustit pilota, který v televizním rozhovoru vyjádřil pochybnosti o bezpečnosti provozu v rámci aerolinek, a chystá proti němu právní kroky. Firma to uvedla ve čtvrtečním sdělení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Ryanair jsou podle počtu cestujících největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Společnost ale v minulých týdnech čelila obvinění ze strany pilotů, že vybízí posádky k tomu, aby přepravovaly méně záložního paliva. Hrozby v podobě disciplinárního trestu pak údajně pracovníkům brání v tom, aby své pochybnosti o bezpečnosti ohlásili.

Ryanair uvedl, že propustil jednoho ze svých dlouholetých pilotů Johna Gosse za jeho "hanlivé příspěvky" v dokumentárním pořadu o bezpečnostní kultuře uvnitř aerolinií. Dokument tento týden odvysílala britská televizní stanice Channel 4. Goss v něm řekl, že dostal dopis, ve kterém se objevila kritika ohledně používání pohonných hmot. Uvedl také, že mnoho pilotů Ryanairu nevěří systémům irského leteckého úřadu (IAA) týkajícím se hlášení bezpečnosti.

"Nedovolíme zaměstnanci Ryanairu pomlouvat naši bezpečnost v celostátní televizi jen tři týdny poté, co společnosti Ryanair písemně potvrdil, že žádné pochyby o bezpečnosti nemá," uvedly také aerolinie podle agentury Reuters.

Průzkum mezi piloty

IAA sdělila, že všechny tajné zprávy, které obdrží, se důkladně zkoumají, a že její dohled nad Ryanair je vyčerpávající. Podle sdružení pilotů společnosti (Ryanair Pilot Group) se Goss nebude vyjadřovat, dokud se neporadí s právníky.

Podle průzkumu, který sdružení provedlo mezi třetinou kapitánů a prvních důstojníků pracujících pro Ryanair, se skoro 89 procent z nich domnívá, že společnost nemá "otevřenou a transparentní bezpečnostní kulturu". Aerolinie Ryanair uvedly, že sonda nebyla nezávislá, a v úterý podle agentury AFP sdělily, že stanici Channel 4 poženou k soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám