Hlavní obsah

Kontroly autobazarů dopadly tragicky, tachometry byly přetočené v 85 procentech

Česká obchodní inspekce (ČOI) upozornila na alarmující stav českých autobazarů a způsob prodeje drahých kamenů. V posledních týdnech je zkontrolovala v rámci dvou mimořádných kontrol. Výsledky byly podle ředitele ČOI Vladimíra Velčovského fatální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kontroloři se v autobazarech zaměřili především na podvody s najetými kilometry. "V 85 procentech případů byly přetočené tachometry. A to od 16 000 až do 40 000 kilometrů," uvedl Velčovský. Kontrola podle něj zahrnovala 13 vozidel v autobazarech a skončila v nedávné době.

Tento týden byla ukončena kontrola prodejců drahých kamenů. "Provedli jsme 11 kontrol a odebrali 12 vzorků šperků. V 11 případech bylo zjištěno, že deklarované kameny neodpovídají skutečným vlastnostem, tedy v 92 procentech," uvedl Velčovský. S vysokou pravděpodobností tyto případy podle něj vyústí do správního řízení.

ČOI uložila v letošním prvním pololetí pokuty v celkové hodnotě 57,8 miliónu korun, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje nárůst o 57 procent. Počet provedených kontrol poklesl o 11 procent na 20 726.

"Lze dávat nárůst hodnoty uložených pokut do souvislosti s posuzováním závažnosti a následků protiprávního jednání v rámci vedení správních řízení," uvedl Velčovský. Takovým případem jsou podle něj pokuty ukládané v rámci předváděcích akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám