Hlavní obsah

Vláda schválila prodej části ČSA Korejcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda odsouhlasila prodej 44procentního podílu Českých aerolinií (ČSA) korejské letecké společnosti Korean Air. Smlouva by měla být podepsána 9. dubna. Korean Air za menšinový podíl v ČSA nabídly v přepočtu 67,5 miliónu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hodnota celých ČSA podle nedávného odhadu společnosti Ernst & Young činí 148 miliónů korun, cena nabízená Korejci tak podle odborníků odpovídá hodnotě požadovaného podílu.

Kromě Korean Air o ČSA zprvu projevily zájem rovněž Qatar Airways. Tento dopravce ale nakonec závaznou nabídku ke koupi nepodal.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Service, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule. To ale v pololetí bylo v minusu přes 700 miliónů korun.

Původně se očekával výnos z privatizace ČSA v rozmezí tří až pěti miliard korun. Vláda posléze rozhodla, že ČSA konsorciu neprodá.

Reklama

Výběr článků

Načítám