Hlavní obsah

Francouzská firma věděla, že koňské maso prodává jako hovězí

– Paříž • Aktualizováno

Francouzská společnost Spanghero vědomě prodávala koňské maso a tvrdila, že je hovězí. Oznámila to ve čtvrtek po vyšetřování původu masa francouzská vláda. Firma přišla o licenci do té doby, než se případ vyšetří.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzský řezník porcuje koňské maso

Článek

Spanghero prodávala koňské maso do 12 evropských zemí, uvedla BBC.

Sama společnost ještě před několika dny tvrdila, že o ničem nevěděla a hrozila žalobami na neznámého pachatele.

"Vyšetřování ukazuje, že společnost Spanghero věděla, že maso označené jako hovězí by mohlo být masem koňským. Podezření tam bylo značné," sdělil na tiskové konferenci činitel francouzského ministerstva pro sociální politiku a ekonomiku Benoit Hamon.

Do případu byli zapleteni i rumunští dodavatelé, vyšetřování ale ukázalo, že ti o záměně nevěděli.

Inspekce odebírá v ČR vzorky

Koňské maso není zdravotně závadné, v některých zemích jako třeba právě ve Francii, je k dostání a občas se konzumuje, špatné označení je ale podvod na spotřebitelích, protože ti jej kupovali v dojmu, že jde o hovězí. V koňském mase byl navíc objeven lék fenylbutazon. [celá zpráva]

Zda se koňské maso namísto hovězího dostalo i do České republiky, zjišťuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Podle jejího ředitele Jakuba Šebesty odebrala asi 20 vzorků. "Odebrali jsme vzorky z výrobků, ať už to jsou lasagne nebo polotovary, kde se používá mleté hovězí maso,“ řekl Šebesta v rádiu Impuls. Výsledky budou známy za tři týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám