Hlavní obsah

Řecká vláda vyhlásila výjimečná opatření, aby nahnala stávkující do práce

Atény

Řecká vláda vyhlásila mobilizaci pracovníků městské hromadné dopravy v Aténách, kteří stupňujícími se stávkami vytvářejí v řecké metropoli dopravní kalamitu. Reagovala tak na odmítnutí řidičů metra obnovit po více než týdnu provoz, ačkoli jejich stávku označil za nelegální také soud. Odbory zaměstnanců metra a povrchové dopravy však hodlají ve stávce pokračovat fakticky až do konce měsíce.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Protestní pochod v Aténách, ilustrační foto

Článek

Napětí mezi vládou a stávkujícími vystupňovali zaměstnanci aténského metra, kteří jeho provoz blokují už osmý den v kuse. Podporu jim několikahodinovou stávkou vyjádřili ve středu i řidiči autobusů, trolejbusů a tramvají, a to navzdory tomu, že soud neustávající stávku v metru označil za nelegální.

Mobilizační opatření umožňuje úřadům v případě stavu nouze pracovníkům ve vybraných odvětvích výkon zaměstnání nařídit. V případě odmítnutí uposlechnutí hrozí příslušným zaměstnancům propuštění z práce a trestní stíhání.

Opozice mluví o státním převratu

Více než týden trvající omezení provozu metra a další veřejné dopravy se v Aténách výrazně projevuje. Zácpy během dopravní špičky narostly, zplodin ve vzduchu přibylo. Řada lidí musí jezdit do práce taxíkem. Zaměstnanci městské dopravy vstoupili do stávky na protest proti dalším úsporným opatřením kabinetu.

S přísným opatřením souhlasí také koaliční socialisté, zatímco Demokratická levice, která rovněž vládu podporuje, se od tohoto kroku distancovala. Koalici nicméně opustit nehodlá. Ostrou kritiku vyvolalo opatření u opozice – Koalice radikální levice (SYRIZA) označila mobilizaci za „státní převrat“.

Výdaje jsou už větší než platy

Stávkující se zatím nechtějí s návratem do práce smířit. Podle šéfa odborů aténského metra Antonise Stamatopulose by vláda měla jejich současné smlouvy ponechat v platnosti až do dubna, kdy vyprší, a pak teprve zahájit vyjednávání o nových. Odboráři se stávkou brání dalšímu snížení platů, které prý mnohým již dnes nestačí na pokrytí výdajů za domácnost.

Do práce se podle Stamatopulose chtějí vrátit, ale vláda s nimi zatím vůbec nejednala o jejich požadavcích. „Jestli nám chtějí useknout hlavy, ať přijdou a useknou nám je,“ vzkázal politikům Stamatopulos.

Reklama

Výběr článků

Načítám