Hlavní obsah

Obarvené vepřové z Maďarska do Česka nesměřovalo, ujišťují veterináři

Novinky, pit
Praha

Obarvené vepřové maso vydávané za hovězí, které se z Maďarska dostalo nejprve do Švédska a následně na Slovensko, do České republiky nesměřovalo. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Maďarsko vydávalo vepřové maso za hovězí.

Článek

„Jakmile v uplynulém týdnu Státní veterinární správa zaregistrovala v informaci o falešné maďarské svíčkové, prověřila všechny zásilky masa z Maďarska od počátku letošního října, a to všemi krajskými veterinárními správami,“ uvedl Duben.

Navíc z informace ze systému rychlého varování RASFF vyplývalo, že Česka by se tento problém neměl týkat.

Veterináři zjistili, že od počátku října se do Česka z Maďarska dostalo 12 zásilek vepřového masa, což bylo 200 tun. Nenacházelo se mezi nimi ale žádné hovězí. Ze Švédska doputovaly tři zásilky vepřového o celkové hmotnosti 30 tun.

„Opět se ukazuje, jak účinné a prospěšné je nařízení vlády z roku 2011, podle kterého musejí být zásilky potravin živočišného původu 24 hodin předem hlášeny místně příslušné krajské veterinární správě,“ doplnil Duben s tím, že cílené kontroly zaměřené na zásilky maďarského masa trvají.

Riziko v tomto případě podle hygieniků spočívá v tom, že zpracování vepřového masa vyžaduje vyšší teploty než hovězí.

Hovězí maso se často konzumuje i syrové, například v tatarském bifteku, vepřové se naopak musí tepelně upravit, aby se zničili případní parazité.

Reklama

Výběr článků

Načítám