Hlavní obsah

Čínská ekonomika dále zpomalila, svět to nepříjemně pocítí

Novinky,
Peking
Aktualizováno

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla jen o 7,4 procenta. Je to další zpomalení proti druhému čtvrtletí, kdy růst činil 7,6 procenta. Letošní růst čínské ekonomiky je podle listu Financial Times nejnižší od roku 1999.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poprvé od finanční krize se také stalo, že růst byl pod stanoveným vládním cílem; Peking si totiž vytyčil, že hospodářský růst by měl dosahovat alespoň 7,5 procenta. Tato podmínka nebyla naposledy splněna v prvním čtvrtletí 2009, kdy růst činil 6,5 procenta, kdy Čína čelila dopadu hypoteční krize, ale propad byl jen krátkodobý.

Maloobchodní tržby se v září meziročně zvýšily o 14,2 procenta, což je také zrychlení proti srpnu, kdy tržby vzrostly o 13,2 procenta. Na trhu se čekalo, že v září zůstane zachováno srpnové tempo růstu.

Letošní pomalý růst HDP má několik příčin. Jednou je přetrvávající krize v eurozóně a také snížení poptávky USA, které patří k hlavním odběratelům čínského zboží. Čínská ekonomika je postavena na exportu.

Dalším důvodem je, že se přes snahy vlády zpomalují investice do infrastruktury a dosud se nepodařilo stimulovat domácí trh k větší spotřebě, aby čínská ekonomika nestála jen na exportu.

Čína si odepře luxus

Zpomalení růstu Číny bude mít další negativní dopad na světovou ekonomiku, protože se očekává pokles zájmu Číňanů o luxusní zboží a cestování. Také klesají ceny oceli.

Výsledek v třetím kvartálu je však v souladu s očekáváním a podle tamního statistického úřadu se objevují známky stabilizace, uvedla ČTK.

Spolu s údaji o vývoji hrubého domácího produktu Čína zveřejnila i sérii dalších makroekonomických dat. Průmyslová výroba se v září meziročně zvýšila o 9,2 procenta. Zrychlila tak růst ze srpnových 8,9 procenta a překonala odhady analytiků. Ti čekali devítiprocentní růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám