Hlavní obsah

Řecko opět ochromila generální stávka, Atény střeží tisíce policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko ve středu čelí první 24hodinové generální stávce od sestavení nové vlády vedené konzervativci z Nové demokracie. Odbory ji zorganizovaly na protest proti dalším plánovaným škrtům v rozpočtu, které mají činit 11,6 miliardy eur. Jejich přijetím je podmíněno uvolnění dalších peněz z úvěru slíbeného Řecku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové vstoupili do generální stávky, všude je zavřenoVideo: Reuters

 
Článek

Uzavřeny jsou školy, úřady banky i obchody, protože stávkují úředníci státní správy i obecních úřadů, zaměstnanci daňové správy a veřejných služeb, profesoři a učitelé, lékaři a zdravotní sestry, obchodníci, právníci a bankovní úředníci. Nemocnice budou přijímat jen akutní pacienty.

Pokračovat ve stávce až do pátku hodlají kromě daňových úředníků také celníci a obecně zaměstnanci ministerstva financí. Do 20. října má trvat již probíhající stávka soudců, státních žalobců a dalších zaměstnanců v justici.

V celé zemi je také přerušena námořní doprava, lety budou zpožděny kvůli tříhodinové stávce leteckých dispečerů. V Aténách metro a autobusy nejezdily jen v ranní špičce, ale přes den v provozu budou, aby se lidé dostali na demonstrace.

Jednu pořádají od 10:00 SELČ dvě největší odborové organizace GSEE a ADEDY a druhou od 9:30 SELČ radikální levicové odbory PAME. Čeká se, že se jich zúčastní desetitisíce lidí. Kvůli strachu z násilí, které provázelo předchozí protesty, jsou v centru Atén tisíce policistů.

Novináři, kteří stávkovali již v pondělí, zastaví práci i na čtyři hodiny - s výjimkou času věnovaného na pokrytí protestů.

Řekové považují další škrty za nespravedlivé

Důvodem stávky jsou další škrty, které mají přinést úspory ve výši 11,6 miliardy eur. Ty budou znamenat nejen zkrácení výdajů na obranu, ale také snížení množství peněz jdoucích do zdravotnictví a zvýšení věku pro odchod do důchodu z 65 na 67 let.

V zemi je přitom rekordně vysoká nezaměstnanost překračující dvacet procent a třetina Řeků má příjem pod hranicí chudoby.

Průzkum agentury MRB ukázal, že více než 90 procent Řeků považuje škrty za nespravedlivé a postihující především chudé.

Peníze z půjčky potřebuje Řecko na splacení předchozích dluhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám