Hlavní obsah

Dluhová krize v eurozóně jen tak neskončí, předpovídá MMF

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchien-ťin

Eurozóna má před sebou ještě dlouhou cestu, než se s dluhovou krizí vypořádá. Přesto je nutné, aby si Evropa udržela víru v jednotnou měnu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova Zhu Mina, náměstka šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Celkově bych řekl, že krize ještě neskončila. Jsme stále v jejím středu,“ uvedl Zhu v rámci Světového ekonomického fóra v čínském přístavním městě Tchien-ťin.

Jak Zhu připomněl, druhá recese v Evropě v průběhu tří let byla špatnou zprávou pro globální ekonomiku. Investoři očekávají, že ekonomika 17členné eurozóny sklouzne i letos do recese.

„Neměli bychom podceňovat negativní dopad z evropské krize na celý svět. To je velmi důležité,“ nechal se slyšet před publikem Zhu. Podle modelů MMF by mohlo dojít na základě negativních ekonomických dat z Evropy i ke zhoršení hospodářské aktivity v USA a Japonsku o 1,5 až 2 procenta a v Číně o jedno procento.

„Pokud růst v eurozóně klesne k nule, bude patrný také pokles v asijském regionu,“ vyslovil varování Zhu. Klesající poptávka z Evropy se v letošním roce stala brzdou asijské ekonomické aktivity. Tento fakt nutí vlády tohoto regionu, aby zintenzivnily investice a další výdaje na podporu domácí poptávky.

Jak Zhu připomněl, MMF podporuje nedávné rozhodnutí Evropské centrální banky, která hodlá přijmout další nezbytná opatření na podporu stability ekonomiky eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám