Hlavní obsah

Českému exportu škodí podpora Pussy Riot i dalajlámy, tvrdí Nečas

Aktualizováno

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) škodí českému exportu módní politické projevy, jako je podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy. Premiér to řekl v pondělí na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Musíme také zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu. Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium," řekl Nečas.

Další příklad je podle premiéra vzývání dalajlámy. "Vzývání tohoto směru není podporou svobody a demokracie," řekl. Podle něj jde o vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter a měl by "polofeudální, teokratický charakter se silnými autoritativními prvky". Uvedl, že ČR razí politiku jedné Číny. "Jsem přesvědčen, že těmito umělými problémy si nemáme házet klacky pod nohy," uvedl Nečas.

Přesto podle něj podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou součástí české zahraniční politiky.

Nová exportní strategie ČR si dala za úkol snížit závislost českého vývozu na trzích EU. Strategie také definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál obsahuje i 28 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU.

Na brněnském výstavišti, kde v pondělí začal 54. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, se představí na něm téměř 1900 firem z více než 30 zemí v čele s podniky z rychle rostoucích trhů Indie, Ruska, Číny a Brazílie.

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám