Hlavní obsah

Banku HVB patřící pod Unicredit vyšetřují za porušení sankcí na Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankovní skupina Unicredit je podezřelá, že porušila sankce na Írán. Vyšetřována je kvůli tomu ze strany amerických úřadů, uvedl list Financial Times. Banka sama to nepotvrdila. Vyšetřování se týká německé banky HVB, kterou Unicredit koupila v roce 2005. V Německu si své jméno zachovala.

Článek

Unicredit v lednu přiznala, že spolupracuje s newyorskou prokuraturu při vyšetřování ohledně porušení regulí. Nebylo ale tehdy uvedeno, jaké země se mělo toto vyšetřování týkat.

„Člen skupiny Unicredit nyní vyhověl předvolání na žádost třetí strany, aby svědčil u newyorské prokuratury kvůli vyšetřování jistých osob a subjektů, u nichž panuje podezření, že se zapojily do aktivit porušujících sankce.

Vyšetřování vede newyorská prokuratura, která už v podobném případu vyšetřuje asijskou banku Standard Chartered se sídlem v Londýně. Ta umožnila převod až 250 miliard dolarů do Íránu. Původně to popírala, ale pak přistoupila na dohodu a zaplatí pokutu 340 miliónů. [celá zpráva]

Podezřelé z porušení sankcí na Írán jsou i Deutsche Bank, Commerzbank a Royal Band of Scotland. Posledně jmenovaná je podezřelá, že pomáhala i při převodech peněz do Barmy a Severní Koreje nebo pro mexické narkokartely. Vyšetřována byla i HSBC. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám