Hlavní obsah

Odhad letošního vývoje české ekonomiky zřejmě ČNB ještě sníží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) zřejmě ještě sníží svůj odhad letošního vývoje tuzemské ekonomiky. V srpnové prognóze přitom pro letošek předpověděla pokles hrubého domácího produktu o 0,9 procenta. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl člen bankovní rady Lubomír Lízal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky v Praze.

Článek

Podle Lízala poslední údaje o letošním vývoji ekonomiky jsou horší, než ČNB očekávala. "Z tohoto důvodu se domnívám, že i ta naše poslední prognóza, která hovořila o poklesu 0,9 procenta, bude asi revidovaná směrem dolů," uvedl.

Za letošní recesí vidí ekonomové úspory domácností a firem a restriktivní opatření vlády. Podle Lízala jde na rozdíl od minulosti ekonomika do minusu, i když si zahraniční obchod vede nadmíru dobře. Za jednu z příčin označil všeobecnou skepsi k nalezení řešení krize eurozóny a propad investic domácností i firem.

Lízal v srpnu hlasoval pro snížení základní úrokové sazby ze současné rekordně nízké úrovně 0,5 procenta, ale další pokles neprosadil. Naznačil, že stejně bude hlasovat i v září. Do budoucna nevyloučil i nulovou sazbu.

Příští rok počítá ČNB s růstem HDP o 0,8 procenta, analytici hovoří pro rok 2013 zhruba o jednom procentu. Oživování by měla začít na konci letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám