Hlavní obsah

Němcům dochází trpělivost: Nezlikvidujeme si demokracii kvůli cizím dluhům

Berlín

Ostrý spor mezi Berlínem a Římem vyvolala slova italského premiéra Maria Montiho, který se v německém týdeníku Der Spiegel vyslovil pro větší nezávislost vlád zemí eurozóny na národních parlamentech. Němečtí politici napříč politickým spektrem Montimu vzkázali, aby neútočil na samotné principy demokracie a nechtěl po Němcích, aby platili italské dluhy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Musíme panu Montimu jasně říci, že my Němci si nezlikvidujeme vlastní demokracii proto, abychom zaplatili italské dluhy," cituje britský deník Daily Telegraph Alexandra Dobrindta, generálního tajemníka vládních křesťanských demokratů (CSU).

Předseda Bundestagu Norbert Lammert pak prohlásil, že parlamentní integrita země se nebude podřizovat výkyvům na trhu. Z Německa se také ozývají hlasy, které připomínají, že Monti stojí v čele úřednické vlády a do tohoto postu nebyl občany své země zvolen v řádných demokratických volbách.

Monti volá po omezení vlivu parlamentů

Monti v rozhovoru prohlásil, že Evropa je kvůli napětí v eurozóně psychologicky rozštěpena, což může vést k tomu, že se euro stane "faktorem evropského rozklížení". Doporučil proto vládám ostatních evropských zemí, aby si udržovaly svobodu rozhodování více nezávislou na vůli národních parlamentů.

"Pokud se vlády nechají zcela spoutat rozhodnutími svých parlamentů, aniž by si chránily vlastní jednací prostor, byl by rozpad Evropy pravděpodobnější než užší integrace," uvedl Monti v jasné narážce na Německo, kde kvůli nařízení ústavního soudu nemůže vláda na evropské scéně učinit žádné zásadní rozhodnutí bez souhlasu poslanců.

"Lačnost po penězích německých daňových poplatníků vyhání u pana Montiho nedemokratické květy,“ komentoval Montiho slova Dobrindt.

"Chápání parlamentu v Itálii po letech nestydaté Berlusconiho vlády evidentně utrpělo," přidal se opoziční hlas místopředsedy frakce sociálních demokratů (SPD) Joachima Posse.

Roztržka mezi Německem a Itálií ochladila vztahy obou zemí na nejnižší úroveň od 2. světové války. Italský deník Il Giornale dokonce na titulní stránce uveřejnil fotografii kancléřky Angely Merkelové  s titulkem "Čtvrtá říše".

Reklama

Výběr článků

Načítám