Hlavní obsah

Česko je osmá nejlevnější země v rámci EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Spotřebitelské ceny v Česku byly loni osmé nejnižší z 27 států Evropské unie, když dosahovaly 77 procent průměru Evropské unie. Informoval o tom Evropský statistický úřad (Eurostat), podle nějž mezi státy unie panují v tomto směru obrovské rozdíly.

Foto: Finbarr O'Reilly , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v Bulharsku ceny dosahovaly 51 procent průměru EU, tak v Dánsku to bylo 142 procent, ve Švédsku 128 procent a ve Finsku 125 procent.

Pod průměrem EU figurují hlavně členské země, které do unie přistoupily v letech 2004 a 2007, tedy převážně státy ze střední a východní Evropy. Kromě nich cenovou hladinu cen spotřebního zboží a služeb pod unijním průměrem mají i Španělsko (97 procent), Řecko (95 procent) a Portugalsko (87 procent).

Nižší ceny než Česko mělo kromě Bulharska ještě Lotyšsko (74 procent), Slovensko (72 procent), Litva (66 procent), Maďarsko (64 procent), Rumunsko (60 procent) a Polsko (60 procent).

Například potraviny a nealkoholické nápoje byly loni nejlevnější v Bulharsku, kde se jejich ceny pohybovaly na úrovni 67 procent průměru EU, a nejdražší v Dánsku (136 procent).

Masivní jsou i rozdíly v cenách alkoholických nápojů. Zatímco v Maďarsku ceny dosahují 67 procent průměru EU, tak v Irsku to bylo 163 procent.

Evropští statistici ve svém pátečním prohlášení nicméně neuvedli, že mezi členskými státy panují i velké rozdíly v příjmech obyvatel. Lidé v bývalých komunistických zemích v průměru obecně vydělávají o poznání méně než jejich protějšky ze západních států.

Reklama

Výběr článků

Načítám