Hlavní obsah

Evropská ekonomika je na tom hůř, než jsem čekal, řekl šéf Samsungu

Novinky, pit
Soul

Lee Kun-hee, šéf jihokorejského elektronického kolosu Samsung Electronics, byl nemile překvapen z toho, že evropská ekonomika se nachází v horším stavu, než očekával. Uvedl to po své návštěvě Itálie, Španělska a Francie. Přesto se nedomnívá, že by tento fakt měl mít výraznější vliv na aktivity firmy, informovala agentura Reuters.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Šéfa Samsungu (vpravo) návštěva Evropy příliš nenadchla.

Článek

„Stav ekonomiky je o něco horší, než jsem očekával,“ nechal se slyšet sedmdesátiletý předseda představenstva. Jedním dechem však dodal, že dopady by měly být na Samsung minimální.

Jihokorejská společnost si drží pozici největšího světového výrobce elektroniky z pozice tržeb. V prvním čtvrtletí letošního roku prodal Samsung 44,5 miliónu „chytrých telefonů“, čímž se rovněž dostal na první místo ve světě.

Japonsko už není, co bývalo

Lee si nebral servítky ani vůči Japonsku. Jak připomněl, tamní technologické společnosti dříve dominovaly ve světě, nyní však jednoznačně zaostávají za jihokorejskou konkurencí. Japonsko, podobně jako evropské země, se potýká s vysokou mírou zadlužení.

„Japonsko má stejný problém … celková situace je taková, že lidé tam nechtějí tvrdě pracovat a čekají na vládní pomoc,“ prohlásil Lee.

Japonsko má sice největší dluh na světě, pozitivní pro něj ale je, že domácí investoři drží 93,3 procenta z tohoto zadlužení. Tím se Japonsko zásadně odlišuje podle Leeho od jednotlivých států Evropy a zatím uniká dluhové krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám