Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA se dostala na tříleté minimum

Novinky, pit
Washington

Nezaměstnanost ve Spojených státech klesla v lednu na 8,3 procenta z prosincových 8,5 procenta a dostala se na nové minimum za téměř tři roky. V prvním měsíci letošního roku bylo vytvořeno 243 000 nových pracovních míst, nejvíce za devět měsíců. Uvedlo to tamní ministerstvo práce.

Foto: Profimedia.cz

Socha George Washingtona v New Yorku

Článek

Analytici podle serveru BBC předpokládali nárůst nových míst maximálně o 150 000. Nová místa vznikala především v soukromém sektoru. Například pohostinství, které zahrnuje restaurace a hotely, nabídlo 44 000 pracovních příležitostí.

V maloobchodu vzniklo 11 000 míst, další se utvořila v dopravě a velkoobchodu, a to navzdory očekávanému útlumu po Vánocích.

„Je to lepší zpráva, než se čekalo,“ uvedla ekonomka Lindsey Piegzová ze společnosti FTN Financial s tím, že tato čísla dokládají další oživení americké ekonomiky navzdory očekávané recesi v Evropě.

Ekonomika nabírá na síle

Podle nedávno zveřejněných dat americká ekonomika vzrostla za poslední čtvrtletí loňského roku meziročně o 2,8 procenta. Americký výrobní sektor pak v lednu vzrostl nejvíce za posledních sedm měsíců.

Nezaměstnanost v eurozóně se dostala v prosinci na 10,4 procenta, což je nejvyšší úroveň od zavedení eura. Bez práce tak je 24 miliónů lidí. V Česku činila lednová nezaměstnanost podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí 8,6 procenta. Počet evidovaných nezaměstnaných přesáhl o osm tisíc půlmiliónovou hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám