Hlavní obsah

České poště zkolaboval počítačový systém, nešlo platit složenky ani SIPO

Právo, Novinky, pit, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V důsledku hardwarové chyby došlo ve středu kolem třetí hodiny odpoledne ke kolapsu počítačového systému České pošty. Nefungovaly on-line služby, možné bylo pouze odbavování dopisů a balíků. Uvedla to mluvčí České pošty Marta Selicharová s tím, že problém se týkal všech poštovních poboček na území České republiky. Podle ředitele odboru komunikace Iva Mravinaca se kolem půl šesté začal systém zvolna rozjíždět.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Mravinaca pošta očekávala, že problém potrvá minimálně do čtvrtečního rána.

„Jedná se o výpadek kritického prvku centrální komunikační infrastruktury,“ informovala Novinky krátce po výpadku Selicharová.

Mravinac původně poskytl Novinkám stejnou informaci. Přímo také poradil, aby lidé na poštu během středy už raději nechodili, neboť většina služeb je zcela ochromena a nepůjde je zřejmě nahradit ručními procesy.

Podle něj od 15. hodiny selhal hardware hlavní části komunikační elektronické struktury pošty. Jak uvedl, nešlo platit například nájem prostřednictvím poukázek SIPO ani další složenky, protože poště by se nespárovala informace o zaplacení s daty o transakci, které má uložené na počítačích.

Czech Point také nefungoval

„Děláme všechno, co můžeme, ale určitě to potrvá minimálně celou noc, než se hardware zprovozní,“ předpokládal původně Mravinac. Zdůraznil, že pošta v žádném případě nebyla schopna odhadnout, jak dlouho toto její ochromení bude trvat.

Selicharová také doplnila, že mimo provoz se ocitl i Czech Point. Za způsobené problémy se pošta lidem omlouvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám