Hlavní obsah

Došly nám peníze, přiznala natvrdo VZP

– Praha
Novinky, pit

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je na konci s finančním dechem, což v reálu znamená, že má jen tolik peněz, kolik právě vybere. Z rezerv podle jejích představitelů tak nevyjde ani na dva dny.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Logo VZP

Článek

Z tohoto důvodu proto hrozí zpožďování plateb na lékařskou péči, ohroženo je také zvyšování platů zdravotníků, jak informovaly Hospodářské noviny (HN). Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) však zůstává tvrdý a vláda podle něj rozpočet VZP zvenku nenavýší. „Je to tlak na efektivitu, v níž jsou ještě rezervy,“ nechal se slyšet ministr.

„Rezerva je minimální nebo nulová. V průměru na 1,2 dne,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. Podle něj kvůli ekonomické krizi roste objem nákladů na péči více než objem příjmů. Z účtů VZP odchází každý den v průměru půl miliardy korun.

Podle ředitele VZP Pavla Horáka vyčerpání rezerv zatím zpožďuje platby lékařům a nemocnicím jen minimálně. Tato slova však vrásky na čele ředitelů jednotlivých zdravotních zařízení rozhodně nezahání.

„Nám jde z VZP téměř 60 procent peněz… Museli bychom si brát kontokorent, aby bylo alespoň na platy,“ vyslovil obavy ředitel brněnské zdravotní nemocnice Roman Kraus. Jak HN připomínají, nedostatek peněz by mohl ohrozit také zvyšování platů zdravotníků v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám