Hlavní obsah

Katar kupuje lucemburskou část banky Dexie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Katar koupí lucemburskou část problémové francouzsko-belgické banky Dexia. Uvedla to agentura AFP. Belgická vláda se v noci dohodla, že koupí belgickou část Dexie za čtyři miliardy eur (asi 100 miliard korun).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Banka Dexia

Článek

Dexia banque Internationale, lucemburská filiálka francouzsko-belgické banky Dexia, bude odkoupena dosud blíže neupřesněnými katarskými investory, napsala AFP.

Na rozdělení banky, která má v portfoliu potenciálně nebezpečné dluhopisy za zhruba 700 miliard dolarů (12,9 biliónu korun), se dohodly v neděli Francie, Belgie a Lucembursko. Belgický premiér Yves Leterme uvedl, že cílem operace je zachránit úspory belgických domácností. [celá zpráva]

Katar má chuť nakupovat

Katarská státní společnost Precision Capital v pondělí současně oznámila, že za miliardu eur (24,8 miliardy Kč) koupí lucemburskou banku KBL, která je filiálkou belgické skupiny KBC. Do finanční skupiny KBC patří ČSOB. [celá zpráva]

KBC již dříve o prodeji KBL jednala. Dohodla se s indickou investiční skupinou Hinduja na prodeji za 1,35 miliardy eur (33 miliard Kč). S transakcí však nevydal souhlas lucemburský úřad pro regulaci finančních trhů a KBC prodej poté zrušila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám