Hlavní obsah

Příliš velký zájem o dluhopisy přiměl Kalouska k zastavení jejich prodeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) pro obrovský zájem lidí o nákup spořicích státních dluhopisů bude objednávky přijímat pouze do pátku 7. října. To je změna oproti původnímu plánu, který počítal s termínem 1. listopadu. Informoval o tom ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Článek

"Chtěl bych poděkovat veřejnosti," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na tiskové konferenci, kde oznámil ukončení prodeje dluhopisů. Emise měla podle něj prověřit zájem občanů a také distribuční kanály. Původně zamýšlený rámec byl rychle a značně překročen. Kalousek také připomněl, že přibývá objednávek od drobných střadatelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Původní objem deset miliard korun byl vyprodán během dvou dnů a ke čtvrteční desáté hodině dopolední evidovalo MF objednávky za 14,1 miliardy korun. Dluhopisy by mělo MF následně vydat 11. listopadu.

Příští rok ještě víc

Lidé nicméně nemusí smutnit, příští rok hodlá nabídnout MF dluhopisy za přibližně 40 miliard korun. Půjde tak o pětinu toho, co si bude vláda muset podle Kalouska půjčit, tedy asi 200 miliard korun.

Dluhopisy byly od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Dluhopisy nebudou zdaněny

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta.

Úroky budou připisovány každý rok. Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám