Hlavní obsah

Euro nesmí zkrachovat a také nezkrachuje, rozohnila se Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Projekt společné evropské měny nesmí zkrachovat a také nezkrachuje. Prohlásila to kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu, kde obhajovala vládní politiku v současné dluhové krizi eurozóny. Jako cestu z ní ale znovu odmítla zavedení společných evropských dluhopisů, takzvaných eurobondů.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Eurobondy jsou cesta do dluhové unie a my chceme stabilní unii,“ zdůraznila Merkelová. „Je to špatná odpověď, a proto po této cestě nepůjdeme,“ dodala. Po zavedení eurobondů volají státy postižené dluhovou krizí a také německá opozice.

Německo podle kancléřky bude prosazovat politiku solidarity a rozpočtové odpovědnosti. Merkelová přitom opětovně vyzvala Řecko, které v eurozóně současná krize postihla nejtíživěji, aby prosadilo další strukturální reformy.

Euro tmelí Evropu

Právě pro vysoce zadlužené státy jako Řecko, Portugalsko nebo Irsko by možnost vydávat společné dluhopisy znamenala, že by si mohly půjčovat za výhodnějších podmínek než nyní. Úroky těchto státních půjček by totiž snižovala účast ekonomicky stabilních států jako Německa a Francie, největších ekonomik eurozóny. Těm by se naopak obhospodařování vlastních dluhů prodražilo.

Navzdory současným problémům společné měny je Merkelová odhodlána ji udržet. „Euro je víc než jen měna. Euro je garant spojené Evropy. Zkrachuje-li euro, zkrachuje Evropa,“ varovala kancléřka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám