Hlavní obsah

Dluhopisy pro občany vydá ministerstvo financí ještě letos

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika letech slibování a dohadů chce ministerstvo financí už v příštích měsících vydat historicky první emisi státních dluhopisů, které budou určené domácnostem. Lidé se budou moci rozhodnout, zda své úspory svěří soukromým bankám, anebo za ně nakoupí státní dluhopisy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom ujišťuje, že investice do státních dluhopisů bude kvůli úročení pro lidi atraktivnější. Doba splatnosti má být rok a pět až šest let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pevně doufám, že se nám podaří v posledním kvartále letošního roku udělat pilotní projekt v řádu deseti miliard korun,“ řekl Právu Kalousek.

Nechce dopředu mluvit o tom, jak budou dluhopisy úročeny, nicméně naznačil, že by to mělo být výhodnější než některé bankovní termínované či spořicí účty. Výnosy z úroků u dluhopisů stejně jako u vkladů podléhají 15procentní dani.

„Není ale samozřejmě úkolem státního dluhopisu vrhnout na finanční trh bezkonkurenční produkt,“ poznamenal šéf státní kasy. Na minulé aukci stát prodával šestileté dluhopisy zahraničním investorům s výnosem kolem tří procent ročně.

Lidé si už podobný produkt vyzkoušeli, a to nákupem tzv. povodňových dluhopisů po ničivých záplavách v roce 1997. Tehdy se po nich jen zaprášilo.

Soc. dem. tleská

Ačkoli nebývá zvykem, že by koaliční politici našli společnou řeč s opozicí, nyní soc. dem. Kalouskovi obrazně řečeno tleská. „Soc. dem. dlouhodobě podporuje projekt dluhopisů, který by byl určen pro nákup občany,“ řekl Právu šéf strany Bohuslav Sobotka.

Mrzí ho ale, že příprava projektu trvala tak dlouho. Odhaduje, že se příprava táhne už zhruba čtyři roky. „Myslíme si, že to je vhodný instrument pro ukládání úspor občanů. Mnohem vhodnější než spoření v tzv. druhém pilíři, který připravuje vláda v rámci důchodové reformy,“ uvedl opoziční lídr.

Kalousek dluhopisům věří

Kalousek – na rozdíl od některých ekonomů – dluhopisům pro občany důvěřuje. „Věřím v oboustranně výhodnou dohodu mezi státem a občany,“ tvrdí. Podle něj díky konsolidačnímu úsilí vlády patří české dluhopisy k jedněm z nejdůvěryhodnějších v Evropě.

„Jestliže významné finanční korporace, domácí i zahraniční, vidí v českých státních dluhopisech velmi výhodnou investici pro zhodnocení svých volných prostředků, tak proč nenabídnout stejnou šanci i českým domácnostem,“ uvedl ministr financí.

Skeptičtěji to ale vidí např. ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. „Je to zajímavá možnost pro stát, jak získat peníze. Pro domácnosti to až takové terno nebude,“ řekl Právu s tím, že podle jeho odhadu pravděpodobný výnos z těchto dluhopisů nebude pro lidi extrémně zajímavý. „Pokud si je lidé koupí, nemyslím, že by to dělali kvůli výnosu, ale spíš kvůli bezpečí,“ tipl si zájem lidí Pikora.

Ve hře má být také dárkový certifikát

Kalousek je naopak přesvědčen, že zájem občanů může být velký. Podle něj v takovém případě bude ministerstvo vydávat další emise. V první fázi by se měly dluhopisy nabízet přes burzu a banky, v další pak i přes Czech-pointy. Sám ministr tvrdí, že ač nemá nějak velké úspory, půjde do toho také.

Kalousek si také pohrává s nápadem, jak zařídit, aby státní dluhopisy mohly být třeba v podobě dárkového certifikátu věnovány další osobě. „Zatím je to tak, že koupě dluhopisu je vztahem konkrétního investora a ministerstva financí. Nemůžete ho předat další osobě,“ vysvětlil ministr a dodal: „Rádi bychom, aby dluhopisy mohli třeba rodiče darovat svým dětem, ale ještě to nemáme technicky do detailu promyšlené.“

Proto v žádném případě nelze s touto možností počítat v rámci prvního, pilotního projektu. Nominální cena jednoho dluhopisu by měla být jedna koruna, přičemž minimální objem jedné objednávky má být tisíc korun.

Anketa

Zvažujete nákup dluhopisů?
Ano, je to dobrá investice
8,9 %
Ano, ale budu velmi opatrný/á
3,5 %
Ne, nic bych nevydělal/a
5,9 %
Ne, státu nic nepůjčím
78,8 %
Nevím
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21549 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám