Hlavní obsah

Chystá se výstavba nových vodních elektráren v horách

Právo, Karel Otcovský

Ministerstvo průmyslu a obchodu vytipovalo šest lokalit vhodných pro výstavbu přečerpávacích vodních elektráren. Obří vodní díla by měla vyrůst v přírodních lokalitách českých hor. Přečerpávací vodní elektrárny vyrovnávají přebytek či nedostatek výkonu energie.

Foto: Profimedia.cz

Vodní elektrárna v Rakousku na řece Enns. Ilustrační foto

Článek

Přečerpávající elektrárny v úhrnné hodnotě až 30 miliard korun by do budoucna mohly stát v lokalitách Spálená a Velká Morava v Jeseníkách, v Červené jámě a Šumném dole v Krušných horách, ve Slaviči v Beskydech nebo v oblasti Smědavého vrchu v Jizerských horách. Elektrárny zde vyrostou v případě, že o ně projeví zájem soukromí investoři, kteří budou stavbu platit.

Podle Jiřího Sochora z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu jsou navrhnuté lokality pro stavbu elektráren místně i technicky vhodné. S tímto názorem polemizují ekologové, byť principiálně nejsou proti stavbám. „Přečerpávací elektrárny mohou být užitečné a přínosem do systému. Měly by ale být umístěny citlivě,“ řekl Právu Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Šumný důl na Mostecku je v současné době rájem cykloturistů. Jejich výlety po zdejších stezkách jsou ale v ohrožení. Podle mluvčího Povodí Ohře Václava Svejkovského by zde elektrárna mohla vzniknout již do roku 2020.

Patnáct miliónů kubíků

Dolní nádrž o rozloze 40 hektarů by podle něj byla z obou stran sevřená zalesněnými kopci. Pevné stěny by musely udržet i patnáct miliónů metrů krychlových vody. Nad dolní nádrží by se pak vyhloubila i horní nádrž, zhruba 900 metrů vysoko mezi kopci Studenec a Loučná. Obě vodní plochy by propojilo mohutné potrubí v podzemí.

„Z geologického a vodohospodářského hlediska jde o lokalitu již před mnoha lety vytipovanou jako nejefektivnější pro výstavbu vodního díla,“ řekl Právu Svejkovský.

Rovenský však nesouhlasí. „Z technického hlediska jde možná o vhodné místo, z hlediska obnovy přírody mám ale o zvolené lokalitě pochyby. Stavba by podle mě významně poškodila okolní krajinu,“ poznamenal.

Na stranu ekologů se postavil Ústecký kraj, který s výstavbou vodního díla v Šumném údolí nesouhlasí. Podle něj jde o jednu z biologicky a lesnicky nejhodnotnějších lokalit východních Krušných hor. V místě, kde má vzniknout vodní nádrž, rostou nyní cenné bukové lesy. Plocha budoucí možné horní nádrže je navíc vyhlášena jako ptačí oblast.

O možnostech výstavby vodního díla v Šumném dole se podle Svejkovského bude ještě jednat. „Je to otázka případné dohody mezi ministerstvy životního prostředí a průmyslu a Ústeckého kraje,“ připomněl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám