Hlavní obsah

Evropská komise omezí užívání nebezpečného kreozotu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise zpřísnila pravidla pro průmyslové užití kreozotu, toxické chemické látky, která je známa jako přípravek používaný na dřevěných železničních pražcích, sloupech elektrického vedení a oplocení. Nová přísnější omezení vstoupí v platnost 1. května 2013.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nebezpečným kreozotem se například napouštějí železniční pražce.

Článek

„V některých případech se bude kreozot nadále používat, avšak prostřednictvím těchto omezení bude zajištěno, že bezpečnost bude ve všech ohledech prvořadá,“ uvedl evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Kreozot již nelze uvádět na trh Evropské unie, pokud některá společnost nezíská k takovému kroku oprávnění. Spotřebitelské používání kreozotu je zakázáno od roku 2003.

Kreozot je pro životní prostředí značné rizikový, pokud dřevo ošetřené touto látkou přijde do přímého styku s půdou nebo vodou.

Rakovinotvorný kreozot je průmyslový přípravek na ochranu dřeva, který se používá po více než sto let. Jde o komplexní směs stovek různých složek zahrnujících bicyklické a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), jež velmi škodí životnímu prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám