Hlavní obsah

Rusko obnoví vývoz elektřiny do Běloruska

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v sobotu nařídil místopředsedovi vlády Igoru Sečinovi, aby obnovil dodávky elektřiny do Běloruska. Uvedl to Kreml. Sečin, který dohlíží na ruský ropný a plynárenský průmysl, tento týden omezení vývozu do Běloruska obhajoval.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Dodávku elektřiny Bělorusům Rusové zastavili ve středu. Ilustrační foto

Článek

Minsk se dostal do platební krize, ale na konci týdne veškeré své dluhy za dovoz ruské elektřiny zaplatil. Nesplacené účty za dodávky z března, dubna a května dosáhly 1,2 miliardy rublů (720 miliónů Kč).

"S ohledem na naplnění finančních závazků Minsku prezident nařídil obnovit dodávky elektřiny do Běloruska," uvedl Kreml ve zprávě. Ruská energetika InterRAO v sobotu uvedla, že se k obnově dodávek chystá.

Analytici říkají, že se Moskva pokouší posílit své páky na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby ho přiměla rozprodat aktiva, o která mají zájem velké ruské podniky. Sečin, věrný spojenec premiéra Vladimira Putina, ale ujišťoval, že odpojení nemělo nic společného s politikou.

Bělorusko představuje významný tranzit pro vývoz ropy a zemního plynu z Ruska na Západ. Nedávné spory mezi Kremlem a Minskem přitom již tyto dodávky přerušily, napsala agentura Reuters.

Bělorusko se potýká s nejhorší finanční krizí od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a státní energetická společnost neměla dostatek deviz na zaplacení dluhu. Od počátku roku zemi výrazně klesají devizové rezervy a vláda musela kvůli tomu v květnu prudce devalvovat měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám