Hlavní obsah

Škody za stávku v dopravě půjdou do miliard

Novinky, fia
Praha

Pokud by se dopravním odborům podařilo v pondělí zastavit veškerou dopravu v zemi, znamenalo by to pro českou ekonomiku škody v řádu miliard korun. V samotné dopravě by škody mohly činit až 1,5 miliardy, účet za stávku ale navýší také výpadky firem, které budou mít problémy s dodávkami i s docházkou zaměstnanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Odboráři se chystají v pondělí zablokovat i hlavní silniční tahy, předpokládají se problémy v silniční dopravě. Ilustrační foto

Článek

Odbory v pátek oznámily, že v pondělí ve 3:00 zahájí stávku proti vládním reformám, v rámci níž se zastaví všechny vlakové spoje v zemi, veřejná doprava ve větších městech a blokovány budou hlavní silniční tahy. V hlavním městě bude doprava podle odborářů kompletně zablokována včetně provozu metra.

„Za předpokladu, že nebude vůbec fungovat doprava po dobu 24 hodin, maximální hodnotu škod v dopravě samotné lze odhadnout na zhruba 1,5 miliardy korun,“ řekl Novinkám analytik Patria Online David Marek s tím, že tento údaj je hypotetický, neboť ke stoprocentnímu přerušení dopravy v celé České republice zřejmě nedojde.

Celkové škody však budou pravděpodobně vyšší vlivem provázanosti dopravy na celý průmysl. Firmám se mohou přerušit subdodávky surovin a materiálů, s nimiž pracují. Výkon firem a jejich příspěvek ekonomice také sníží potíže zaměstnanců dostat se do práce.

„Pokud by se zcela hypoteticky podařilo zastavit celou ekonomiku na jeden den, stálo by to zhruba 15 miliard korun,“ odhadl Marek. Upozornil však, že tento údaj je ryze teoretický.

Na širší souvislosti stávky v dopravě upozornil také analytik ČSOB Petr Dufek. „Je jasné, že toto rozhodnutí odborářských bossů ovlivní většinu lidí,“ řekl Novinkám a zdůraznil dopady na celý český průmysl, zejména na firmy, které většinou používají přístup just in time, tedy převážení zásob podle aktuální potřeby a nevytvářejí přebytečné skladové zásoby. Vzhledem k tomu, že odboráři hrozí silničními blokádami, mohou firmám vzniknout výrazné škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám