Hlavní obsah

Fannie Mae snížila ztrátu, přesto by ráda od státu dalších 8,5 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká hypoteční agentura Fannie Mae, největší tamní poskytovatel financí na hypotéky, snížila v prvním čtvrtletí letošního roku ztrátu na 8,7 miliardy dolarů (asi 146,6 miliardy korun) z loňských srovnatelných 13,1 miliardy dolarů. Přesto požádala vládu o další státní pomoc, tentokrát 8,5 miliardy dolarů.

Článek

Ztráta zahrnuje i výplaty dividend státu v celkové výši 2,2 miliardy dolarů. Ztrátu podle agentury způsobil hlavně pokles cen domů v zemi, který má za následek nárůst počtu nesplácených hypoték.

Nová žádost o státní pomoc je více než trojnásobná ve srovnání s tím, co agentura žádala v předchozím čtvrtletí. Od roku 2008 již firma získala od státu zhruba 100 miliard dolarů, na úrocích odvedla daňovým poplatníkům 12,4 miliardy dolarů.

Stamiliardová pomoc

Fannie Mae společně s další hypoteční agenturou Freddie Mac vlastní či garantují téměř 31 miliónů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět biliónů dolarů. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Vláda odhaduje, že pomoc pro obě agentury bude stát daňové poplatníky 259 miliard dolarů (asi 4,2 biliónu korun). Doposud oba giganti získali od státu zhruba 160 miliardy dolarů. Jejich záchrana je tak nejdražší pomocí pro firmy postižené finanční krizí, připomněly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám