Hlavní obsah

Inflace v prosinci zrychlila, podražily hlavně potraviny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Meziroční míra inflace v Česku v prosinci zrychlila růst na 2,3 procenta po listopadových dvou procentech. Ve srovnání s listopadem spotřebitelské ceny stouply o 0,5 procenta, což byl s výjimkou ledna nejvyšší meziměsíční růst cen v roce 2010. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Největší zrychlení meziročního cenového růstu nastalo v oddíle doprava vlivem cen pohonných hmot, jejichž růst zrychlil na 16,6 procenta z 10,8 procenta v listopadu," informoval ČSÚ. Výrazně meziročně zdražily i potraviny, nealkoholické nápoje, pekárenské výrobky, obiloviny, zelenina a ovoce.

Průměrná meziroční míra inflace v roce 2010 byla 1,5 procenta. Meziroční prosincová inflace je v souladu s odhady analytiků.

Největší vliv na zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly podle statistiků i nadále potraviny a nealkoholické nápoje. Výrazně vzrostly ceny běžného pečiva, mouky, másla, brambor a kakaa.

Druhý největší vliv na růst spotřebitelských cen měly ceny bydlení. Zvýšilo se  dosud regulované nájemné, naopak tržní kleslo. Vyšší byly rovněž ceny zemního plynu, tepla a teplé vody, vodného i stočného.

Pohonné hmoty růst zpomalí, zdraží bydlení

„Ceny pohonných hmot porostou i v lednu, ale zdaleka ne tak strmě jako v loňském lednu, kdy k jejich růstu významně přispělo zvýšení spotřebních daní a DPH,“ připomněl analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. To samé bude podle něj zřejmě platit i pro alkoholické nápoje a stravovací a ubytovací služby, jejichž meziroční cenový růst se v lednu také zmírní.

„K výraznějšímu zdražení než v loňském lednu naopak dojde v oblasti bydlení, a to zejména kvůli letošnímu zvýšení cen elektřiny,“ varuje Rožumberský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám