Hlavní obsah

Klaus podepsal novelu o zdanění solárních elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů, který mimo jiné uvaluje tříletou 26procentní daň na solární elektrárny. Klaus ale považuje zákon za dočasné východisko a apeluje na vládu, aby začala pracovat na koncepčním a dlouhodobém řešení.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Novelou chce vláda omezit v příštím roce zdražení elektřiny v důsledku solárního boomu. Ceny tak vzrostou o 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky.

Zdanění, kvůli kterému investoři do solárních elektráren hrozí žalobami přinejmenším k Ústavnímu soudu, má zabránit skokovému masivnímu zdražení elektřiny v příštím roce.

Jak před nedávnem uvedl ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek (ODS), celkem domácnosti a firmy zaplatí o 11,7 miliardy korun méně, než kolik by činila částka bez schválení novely. V takovém případě by se totiž cena elektřiny pro domácnosti zvýšila o 11,2 procenta, pro průmysl o 14,5 procenta, podotkl Kocourek.

Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude podle schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Reklama

Výběr článků

Načítám