Hlavní obsah

Chleba může podražit, ceny pšenice dramaticky rostou

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrtochy počasí v Evropě a Asii mohou mít velké dopady na ceny pečiva po celém světě. Kvůli vedrům a následným požárům v Rusku a rovněž kvůli záplavám v Pákistánu totiž raketově rostou ceny pšenice na globálních trzích.

Foto: Sergej Karpukhin, Reuters

Sklizeň pšenice bude letos v mnoha zemích světa výrazně nižší.

Článek

Pšenice v posledních dnech raketově roste, ceny tlačí vzhůru zejména obavy z dodávek této plodiny. Největšího producenta pšenice na světě, tedy Rusko, totiž již několik dní plundrují rozsáhlé požáry a sucho. Tamní obilnářská unie uvedla, že očekává letos pokles exportu na 15 miliónů tun. Loni se přitom vyvezlo přes 21 miliónů tun komodity.

Další špatnou zprávou jsou rozsáhlé záplavy v Pákistánu. Země rovněž patří mezi významné pěstitele pšenice.

Není tedy divu, že jen během pondělního obchodování se cena plodiny vyšplhala téměř na dvouletá maxima. Například v Chicagu se bušl (asi 36 litrů) obchodoval v pondělí za 7,11 dolaru, v New Yorku pak 6,92 dolaru. Měsíční růst cen je nejvyšší za více než 50 let.

Lze tedy očekávat, že pečivo podraží zřejmě po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada Novinkám potvrdil, že cena pšenice v tuzemsku se neodvíjí od domácí sklizně.

"Ceny jdou postupně nahoru. Těžko říci, kam až půjdou, sklizeň teprve začala. Již nyní je jisté, že cena krmného i potravinářského obilí je vyšší než loni," vysvětlil Belada.

Reklama

Výběr článků

Načítám