Hlavní obsah

Čína lije miliardy do Latinské Ameriky

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asijská velmoc se stává velkým ekonomickým hráčem v teritoriu, které se kdysi považovalo za zadní dvoreček Spojených států. Jak upozornil zpravodaj britského deníku The Guardian, stačí si projet některou z latinskoamerických zemí a hned je vidět její vliv: fotbalový stadión v Kostarice, stipendia pro Venezuelu, automobilová továrna pro Uruguay, miliardové půjčky Brazílii. Všechno z Číny.

Článek

V Caracasu a Brasílii jsou nová a rozšířená velvyslanectví, v La Pazu a Buenos Aires se vyučuje čínštině, čínští turisté jsou na Machu Picchu, rudé vlajky vlají na tankerech v Panamském průplavu. Prezident Chu Ťintchao se vydal do Brazílie, aby tam podepsal pětiletý strategický plán mezi Čínou a největší jihoamerickou ekonomikou.

Peking zajímá jen obchod… a ropa

Čína nahradila USA v roli největšího obchodního partnera Brazílie, což napodobuje i jinde v oblasti. Kdysi byla v Latinské Americe téměř neviditelná, zato nyní zde její obchod stoupl z 10 miliard v roce 2000 na více než sto miliard dolarů. Tamní politici natahují před čínskými delegacemi červené koberce a naskakují do letadel mířících do Pekingu, ale i do Kantonu a Šanghaje.

Zatímco Rusové upoutávají vysíláním vojenských lodí na návštěvu antiamerických představitelů typu venezuelského Huga Cháveze, ale mají potíže se sjednáváním hospodářských kontraktů, Číňané sázejí jen na obchod. Dovážejí sóju z Argentiny, měď z Chile, železnou rudu z Brazílie a zinek z Peru. Vyvážejí oblečení, auta a elektronické díly.

Takový obchod pomohl Latinské Americe přestát globální ekonomickou krizi. Existují však obavy z „neokoloniálního“ modelu, kdy místní komodity unikají do zahraničí, zatímco průmysl trpí levnými dovozy podněcovanými podhodnocenou čínskou měnou. Když Argentina obvinila Čínu z dumpingového zboží, Peking vycenil zuby a zakázal argentinský sójový olej – údajně z obav o nezávadnost výrobku.

Po zemětřesení v Číně prezident Chu zkrátil svůj pobyt v Brazílii a zrušil návštěvy Chile a Venezuely, kde měl podepsat ropný kontrakt. Prezident přijede jindy, pravil Chávez. Šéf Venezuely se označil za maoistu, ale to Číňany sotva vzrušuje. Zajímá je jen ropa, dodal The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám