Hlavní obsah

Do českých obchodů mířily dvě tuny šunky s listérií, část se mohla prodat

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pulty českých obchodů mířila zdravotně závadná šunka ze Španělska. Podle laboratorních testů jídlo obsahovalo nadlimitní množství bakterií Listeria monocytogenes. Ta může způsobit smrtelné onemocnění listeriózou. Díky zásahu veterinářů by však Čechům žádné nebezpečí hrozit nemělo, jak Novinkám potvrdila Státní veterinární správa (SVS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyloženě na pult se potravina dostat neměla, a to díky včasnému zásahu inspekce a prodejce,“ řekl Novinkám mluvčí SVS Josef Duben, přesto podle něj nelze vyloučit, že se nějaké množství potraviny prodalo.

Výrobek do tuzemska dovezla firma Zedníček, od níž ji do svých prodejen koupil řetězec Ahold, upřesnil pro Novinky mluvčí žetězce Libor Kytýr. Konkrétně se jednalo o šunku Natura od španělského výrobce Casademont s datem spotřeby do 1. května letošního roku. Šunka se samozřejmě již nesmí prodávat.

"Naše vlastní systémy kontroly a testování neustále monitorují výrobky našich dodavatelů a jejich kvalitu, která je naší absolutní prioritou. V zájmu zachování vysoké kvality prodávaných výrobků jsme po vyhodnocení testu daný produkt stáhli z trhu," sdělil ČTK Kytýr.

„Do ČR bylo dovezeno celkem 2 149 kg španělské šunky ve vakuovém balení zhruba po sedmi kilogramech. O zachycení listerií v tomto tepelně opracovaném masném výrobku Státní veterinární správa informovala systémem rychlého varování ostatní země EU," dodal Duben s tím, že podrobněji byla informace o závadné šunce zaslána Slovensku. Tam totiž mířila zásilka o hmotnosti 364 kg.

Španělská firma Casademont se nařčení ze závadnosti šunky brání. Podle ní je produkt v naprostém pořádku. "Španělská firma okamžitě testovala všechny šarže, jak na skladech v ČR tak ve Španělsku, ve státem pověřených akreditovaných laboratořích a samozřejmě s negativním výsledkem," řekl zástupce společnosti Marek Peterka.

Co je listerióza
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Příznaky
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu, jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám