Hlavní obsah

Spotřebitelská mánie: Žena bere 48 tisíc, ale kvůli půjčkám žije z pár stovek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké kouzlo způsobilo, že z příjmu desítek tisíc čistého měsíčně živoří člověk s pár stovkami v kapse? Je to spotřebitelská mánie a daň z neodpovědnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Navzdory varování ekonomů i soudů se mnozí lidé bezhlavě vrhají do mnoha půjček od různých obskurních společností, aniž by správně odhadli své možnosti splácení. Výsledek je zřejmý: nejen že roste počet exekucí, ale také osobních bankrotů, které řeší soudy.

Za strohými čísly jsou přitom osudy stovek lidí, kteří se dostali buď kvůli své neodpovědnosti, anebo třeba kvůli ztrátě zaměstnání do složitých životních situací. Jako třeba třiašedesátiletá žena z Mostu, o jejímž oddlužení rozhodoval nedávno krajský soud.

A jaký je její příběh?

Pohnutky jejího chování se dají těžko popsat. Žena si vypůjčila od patnácti různých společností i bank a zůstal za ní dluh téměř 1,5 miliónu korun, který nedokázala splatit a proto požádala o oddlužení.

Žena přitom nepatří mezi sociální slabé. Její čistý měsíční příjem činí 48 214 korun. Vedle pobírání důchodu stále pracuje jako jednatelka jedné z mosteckých firem. Žije sama v pronajatém bytě, žádný nemovitý majetek nemá.

I přes tyto příjmy si dokázala vypůjčovat od bank i nebankovních společností stovky tisíc korun, neplatila nájem ani telefon, protože mezi věřitele se přihlásilo i bytové družstvo a telefonní operátor, stejně jako celní správa, které dlužila pouhou tisícovku za blokovou pokutu.

Všechny tyto údaje jsou veřejně přístupné v insolvenčním rejstříku.

Daň z neodpovědnosti ženy je varující. Na základě rozhodnutí soudu zůstane dlužnici z jejích příjmů na živobytí 6930 korun měsíčně. Vše ostatní půjde na splácení dluhů. Na plné splacení má pět let, vzhledem ke svým příjmům má šanci se dluhů zbavit dříve.

Ačkoli žena tvrdí, že ze sedmi tisíc není schopna vyžít, neboť jen šest tisíc zaplatí za bydlení, není cesta zpátky, protože se splátkovým kalendářem ve stanovené výši souhlasila.

„Lidé do toho stále jdou, nakupují, půjčují si,“ varuje místopředseda vrchního soudu Jaroslav Bureš. Právě insolvenční řízení občanů je to, co podle něj v posledních měsících roste obrovskou řadou. „Je to stejná narkomanie jako drogy,“ tvrdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám