Hlavní obsah

Miliardář Kellner chystá velkou expanzi v českém zdravotnictví

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera začala na začátku letošního roku naplno podnikat v novém oboru, a to ve zdravotnictví. V prvním týdnu letošního roku její dceřiná firma PPF Healthcare dokončila koupi společnosti Euroclinicum.

Článek

Ta vlastní nemocnice v pražských Vysočanech a ve Zlíně a polikliniky v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích, Přelouči a Slaném, tedy zařízení s celkovým ročním obratem 700 miliónů korun a patnáctiprocentní ziskovou marží.

„Souhrnná tržní hodnota jejich majetku převyšuje 400 miliónů korun,“ informoval Právo mluvčí PPF Alexej Bechtin. PPF Healthcare podle něj získala stoprocentní podíl v Euroclinicum se záměrem rozšířit její síť a investovat do vybavení a personálního zabezpečení.

Ambice PPF jsou však mnohem větší. „Plánujeme další akvizice. V budoucnu chceme vybudovat síť vysoce kvalitních diagnostických zařízení pokrývající všechny regiony v České republice,“ řekl Bechtin.

Investovat bude doma i v zahraničí

PPF Healthcare bude podle něj vyhledávat akviziční příležitosti nejen v Česku, ale i v zahraničí, zejména v zemích střední a východní Evropy, Rusku a dalších státech bývalého Sovětského svazu. „Na řadě investičních  projektů v ČR i zahraničí už PPF Healthcare v současné době pracuje,“ poznamenal Bechtin.

Pro Kellnera i jeho skupinu PPF jde přitom o zcela nový typ investic. Dosud se zaměřovali především na bankovnictví a pojišťovnictví, na investice typu soukromého kapitálu a na investice do nemovitostí.

Vlastníkem dvou nemocnic a pěti poliklinik, v nichž celkem pracuje 1010 lidí – z toho asi čtvrtina lékařů – se PPF podle Bechtina stala 4. ledna podpisem finálních smluv s předchozími majiteli společnosti Euroclinicum. Již předtím transakci schválil antimonopolní úřad.

Dosud Euroclinicum patřilo lucemburské společnosti Alpha Union Invest, která mimo jiné prostřednictvím dceřiné společnosti provozuje v ČR síť lékáren. Kupní cenu PPF nezveřejnila, dříve se spekulovalo o částce kolem půl miliardy korun.

Zdravotnictví láká i další miliardáře

PPF Healthcare je stoprocentní dceřinou společností PPF Group N.V. Byla založena v roce 2008, aby zastřešovala aktivity PPF v oblasti zdravotnictví. „Toto odvětví je pro skupinu PPF z dlouhodobého hlediska velmi zajímavé, a to jak očekávaným stabilním růstem, tak svojí necykličností,“ řekl Bechtin.

Ještě v lednu proto Euroclinicum investuje například 20 miliónů korun do rentgenologického pracoviště vysočanské nemocnice a v průběhu roku se chystá investovat dalších 150 miliónů do všech svých zařízení. „Zaměříme se na zkvalitnění a rozšíření služeb pro pacienty,“ slibuje Bechtin.

Jak před časem upozornila ČTK, do zdravotnického byznysu se v posledních letech pustila řada předních českých a slovenských finančníků a investičních společností.

Loni v říjnu antimonopolní úřad povolil investiční skupině Penta ovládnout osm diagnostických laboratoří spadajících pod pražskou společnost AeskuLab Holding. Již v červenci Penta získala 90procentní podíl v polské firmě DD Lab, která vlastní síť deseti zdravotnických laboratoří ve Varšavě, Lodži či Krakově.

A jsou tu i další investoři. Například skupina Appian, které mimo jiné patří plzeňská Škoda Holding, získala už před dvěma lety největší českou polikliniku Budějovická v Praze. Spolumajitel TV Prima Ivan Zach loni vstoupil na zdravotnický trh s pojišťovnou Média.

Za vůbec největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě je ale označována zdravotnická skupina AGEL z impéria ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Její odhadovaný obrat za loňský rok činí 18,5 miliardy korun. AGEL má asi tři desítky nemocnic a zdravotnických zařízení v Česku a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám