Hlavní obsah

Experti chtějí tabulky určující výši výživného

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjednocení soudních rozhodnutí o výši výživného na děti, a to pomocí doporučujících tabulek pro soudce, nebo také specializované odvolací senáty na rodinné právo. To byly ústřední body úterní první schůzky expertní skupiny, kterou kvůli problematice alimentů zřídila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dohodli jsme se zaměřit na otázku sjednocení soudního rozhodování ohledně výživného. Vytvoříme materiál, který bude obsahovat doporučující tabulky pro soudce, díky kterým by měli postupovat jednotným způsobem. Tento materiál bude určen i sociálním pracovníkům a také samotným rodičům,“ řekla v úterý Právu Kovářová.

Rodiče by tak podle ní mohli i díky chystanému materiálu dopředu vědět, jaké výživné by měli čekat ještě před rozhodnutím soudu.

Další z členů expertní skupiny, prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník, k tomu Právu řekl, že v otázce zmíněných tabulek, které by nebyly pro soudy závazné, se nechali inspirovat Rakouskem a Německem.

„Budou-li tohle soudci mít, tak se zruší krajové právo a krajové rozdíly, bude to i pomůcka pro soudce, kteří si s podobnými spory nevědí rady a slibujeme si od toho i snížení množství soudních sporů, protože rodiče se budou schopni více dohodnout a míň taktizovat, jakou částku mají soudu navrhnout,“ slibuje si od připravovaného materiálu Kovářová.

Chtějí možnost dovolání

V rámci expertní skupiny s ní v úterý zasedl k jednomu stolu také ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka se svými podřízenými, dále děkanka olomoucké právnické fakulty a expertka na rodinné právo Milana Hrušáková, ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová a rovněž soudkyně a spoluautorka zákona o rodině Hana Nová.

Kovářová jim také nastínila svůj návrh, že by spory týkající se opatrovnictví a výživného rozhodovaly specializované odvolací senáty, které dosud neexistují.

„Ráda bych i ve sporech týkajících se péče o děti a výživného umožnila přípustnost dovolání, takže by se k této problematice konečně mohl dostat i Nejvyšší soud a sjednocovat tak dosavadní rozdílnou judikaturu,“ podotkla Kovářová.

Skupina podle ní hledala i účinnější nástroje proti neplatičům výživného, ale bez konkrétních závěrů. Další schůzka prý proběhne za měsíc, do té doby už by ministerstvo spravedlnosti mělo podle Kovářové slibovaný předběžný materiál mělo připravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám