Hlavní obsah

Stavební úřady plánují prudké zdražení poplatků

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé i firmy, jež se chystají v budoucnu stavět, by měli počítat s podstatně vyššími poplatky stavebním úřadům. Vyplývá to z návrhu novely zákona o správních poplatcích, který chystá současně s velkou novelou stavebního zákona ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Článek

Návrh bude definitivně dokončen v říjnu a poté předložen vládě a parlamentu. Datum účinnosti zatím nebylo stanoveno.

Nově se má například platit za drobné stavby, které dnes nevyžadují ani tzv. ohlášení. Týká se to třeba menších nepodsklepených a nevytápěných garáží (do 25 čtverečních metrů zastavěné plochy), altánů, staveb pro chovatelství, bazénů do 40 čtverečních metrů a vodovodních, kanalizačních a energetických přípojek do délky 50 metrů.

Kolik se má platit (v Kč)
ÚkonDnesNově
Územní souhlas (drobné stavby)01000
Ohlášení běžných domů a chat02000
Stavební povolení ostatních domů a staveb3005000*
Územní rozhodnutí o umístění stavby1000až 10 000
Povolení k odstranění stavby1001000
*příklad při hodnotě stavby 1 mil. až 5 mil. Kč

Stavebník musí i o těchto stavbách a zařízeních informovat stavební úřad, který vydává tzv. územní souhlas. Dosud vydání územního souhlasu nestálo nic, nově ovšem má činit poplatek 1000 korun.

Za písemný souhlas se stavbou běžného rodinného domku či rekreačního obydlí do 150 čtverečních metrů zastavěné plochy, který dnes stavební úřad vydává na základě ohlášení stavebníka zdarma, má být poplatek dokonce 2000 korun.

Za stavební povolení podle hodnoty díla

Také stávající poplatky se mají výrazně zvýšit. Například stavby, které dosud musely mít stavební povolení, měly v běžných případech jednotný poplatek 300 korun. Nově má být poplatek odstupňován podle hodnoty stavby. Třeba stavebník domu, pro který nestačí ohlášení a musí mít stavební povolení, zaplatí při hodnotě stavby jeden až pět miliónů korun poplatek 5000 Kč a při hodnotě stavby 5 až 10 miliónů pak 10 000 Kč.

Jestliže někdo požádá o povolení k odstranění určité stavby, nově místo stokoruny zaplatí tisícovku.

„Sazby správních poplatků se téměř nezměnily od roku 1992,“ vysvětluje tiskový mluvčí MMR Martin Ayrer. Podle jeho slov se ministerstvo snaží reagovat i na to, že nový stavební zákon účinný od roku 2007 zjednodušil stavební řízení a za řadu nových úkonů dnes stavební úřady nemohou vybírat vůbec žádné poplatky.

Pro někoho to bude citelný zásah

Místopředseda Svazu měst a obcí, starosta Černé nad Orlicí Josef Bezdíček, zvýšení poplatků považuje za správný krok. „Státní správa kvůli nízkým poplatkům ztrácí finance, přičemž náklady na činnost stavebních úřadů jsou značné,“ řekl Právu Bezdíček. Je totiž velký nepoměr dát dnes například za stavební povolení 300 korun, když hodnota díla dosahuje i několik miliónů.

Jiný názor má místopředseda České společnosti pro rozvoj bydlení Josef Vlášek. „Stavění je projev iniciativy lidí i firem, a to je třeba podpořit a ne podrážet zvyšováním poplatků. Daleko oprávněnější by bylo zvýšit postihy tam, kde majitelé objekty neudržují,“ řekl.

Obdobně se vyjádřil i Aleš Novotný, výkonný ředitel společnosti Central Group, která je jedním z největším prodejců bytů u v ČR. „Výkon veřejné správy by měl být hrazen hlavně z daní poplatníků. I když zvýšení poplatků není zásadní, pro některé drobné stavebníky to může být citelný zásah,“ uvedl Novotný.

Návrh nových poplatků i velké novely stavebního zákona zveřejnilo MMR na internetové adrese www. mmr.cz, v sekcích územní plánování a stavební řád, právo a legislativa, návrhy právních předpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám