Hlavní obsah

Slovensko chce další jaderné elektrárny, Greenpeace protestují

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava), Forbes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská republika chce dostavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce a uvažuje o výstavbě zcela nové jaderné elektrárny. Jak oznámilo ministerstvo hospodářství Slovensko tímto způsobem vykryje nárůst spotřeby elektrické energie do roku 2030. Proti financování dostavby ve Vídni protestovalo hnutí Greenpeace. Zazdili vchod Erste bank.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Aktivistu Greenpeace odvádějí rakouští policisté. Ve dveřích banky za ním jsou vidět tvárnice, blokující vstup.

Článek

Hlavní vchod Erste Bank ve Vídni byl zatarasen tvárnicemi od půl osmé do devíti ráno. Pak byl protest za asistence policie ukončen. Banka byla po celou dobu přístupná vedlejším vchodem. "Kdyby byl narušen její provoz, byl by zákrok razantnější a organizátoři akce by museli počítat s právními následky," uvedli policisté.

Demonstranti žádali po Erste Bank, aby zrušila půjčku ve výši 800 miliónů eur (asi 21 miliard Kč) poskytnuté společnosti Slovenské elektrárny prostřednictvím Slovenské spořitelny, kterou banka na Slovensku vlastní. Mluvčí Erste Bank Michael Mauritz požadavek odmítl s tím, že stažení půjčky nepřipadá v úvahu.

Slovensko potřebuje další elektrárny

Slovensko odůvodňuje potřebu výstavby nových jaderných elektráren závislostí Slovenska na dovozu energie po roce 2008, způsobenou postupným odstavením jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Dostaví se třetí a čtvrtý blok Mochovců, nová jaderná elektrárna by mohla vyrůst u Jaslovských Bohunic na západě země nebo u obce Kecerovce na východním Slovensku.

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout letos v říjnu. Slovenská vláda považuje výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách za nejlepší z hlediska efektivity a ekologie.Jádro podle slovenské vlády přispívá rovněž ke snižování emisí skleníkových plynů.

Mochovce jsou bezpečné

Úřad jaderného dozoru odmítl obavy z bezpečnosti jaderné elektrárny v Mochovcích. "Objevila se obava, že na našich elektrárnách by mohla nastat podobná havárie, jako v Černobylu. Tyto obavy jsou neopodstatněné. Naše jaderné elektrárny mají zcela jiný typ reaktoru s odlišným technologickým řešením," uvedla ředitelka úřadu Marta Žiaková.

Úřad potvrdil, že Mochovce nebudou dostavěny podle původního plánu, který je starý dvacet let . "Změny se netýkají stavby základních zařízení. Elektrárna však musí být vybavena například modernějším systémem řízení, který splňuje přísné bezpečnostní předpisy," uvedla Žiaková.

Dva bloky dostaví podnik Slovenské elektrárny, který kontroluje italská společnost Enel. Dostavba by měla být dokončena do roku 2012 až 2013. Náklady na dostavbu se odhadují na 62 miliard slovenských korun.

Slovenské elektrárny chtějí také do konce roku 2008 zvýšit maximální výkon stávajících dvou bloků Mochovců o sedm procent na 940 megawattů. "Plánujeme využít rezervu dvou stávajících bloků, která je přesně sedm procent. Snažíme se všemi možnými způsoby nahradit výpadek vznikající po odstavení Jaslovských Bohunic," uvedl mluvčí Slovenských elektráren Juraj Kopřiva. Bezpečnost tohoto kroku musí ještě posoudit Úřad jaderného dozoru.

Reklama

Související články

Italové dokončí jadernou elektrárnu Mochovce

Italská společnost Enel se dohodla se slovenskou vládou na investičních podmínkách ve Slovenských elektrárnách (SE). Jednou z nich je i to, že dostaví třetí...

ČEZ postaví dvě nové elektrárny

ČEZ postaví v Ledvicích a v Počeradech na Lounsku nové bloky tepelné elektrárny. Stavba elektrárny v Ledvicích začne v listopadu 2007, s uvedením do provozu...

Výběr článků

Načítám