Hlavní obsah

Ekonomika EU zaostává za USA o 22 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská unie ztrácí na hospodářskou vyspělost Spojených států 22 let. Vyplývá to ze studie asociace Eurochambers, která sdružuje průmyslové a jiné podniky z celé EU. Při srovnání výdajů na vědu a na zaměstnanost ztrácejí Evropané zhruba 30 let.

Článek

Současnou evropskou průměrnou úroveň HDP na hlavu překonaly USA podle výpočtů již v roce 1985. Američané tak byli stejně bohatí jako současní Evropané například dva roky před Gorbačovovou perestrojkou.

Situace se navíc podle Eurochambers od roku 2003 zhoršuje. Částečnou vinu nesou i nové členské státy EU, mezi které patří i Česká republika. Ty sice mají rychlejší růst HDP než jejich západoevropské protějšky, ale zaostávají ve výdajích na zaměstnanost a vědu.

V loňském roce HDP USA vzrostlo asi o 3,3 procenta a v EU o 2,9 procenta. V případě unie to byl sice nejrychlejší hospodářský růst od roku 2000, ale Spojeným státům se nevyrovnal.

EU by v příštích letech mohlo pomoci všeobecně očekávané zpomalení americké ekonomiky, ale i tak bude snaha dohnat, nebo se alespoň přiblížit se USA, zřejmě nad síly evropské ekonomiky.

Pokud podle Eurochambers poroste ekonomika Spojených států v příštích letech dvouprocentním tempem a ekonomika EU tempem tříprocentním, EU se na svého "soka" dotáhne někdy kolem roku 2045.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám