Hlavní obsah

ODS potvrdila propad v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec. Svůj hlas jí dalo 25,46 procenta voličů a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů. K urnám 35,68 procenta voličů, což je méně než před čtyřmi lety, kdy jich v Liberci hlasovalo 43,58 procenta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Silueta liberecká radnice při západu slunce

Článek

Na třetím místě skončili Starostové pro Liberecký kraj, kteří mají v zastupitelstvu osm mandátů. Čtvrtá je ČSSD se čtyřmi křesly. Po dvou mandátech mají komunisté, TOP 09 a ODS.

Největší propad zažili právě občanští demokraté, kterým hrozilo, že se do zastupitelstva vůbec nedostanou. V minulosti přitom právě ODS v krajském městě vítězila.

Před dvěma lety skončila druhá právě za Změnou, volilo ji 17,73 procenta voličů a získala osm mandátů. Tentokrát dostala jen 5,04 procenta hlasů.

Změna pro Liberec v čele s Janem Korytářem vyhrála volby v Liberci i před čtyřmi lety, když jí hlas dalo 20,63 procenta voličů. Získala tehdy devět mandátů, za ní skončila ODS s osmi, následovaná ČSSD se sedmi zastupiteli.

Šest míst v zastupitelstvu získalo hnutí Liberec občanům. Po třech mandátech měli komunisté, Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné. Věci veřejné však tentokrát kandidátku vůbec nepostavily a přejmenované uskupení Pro Sport a Zdraví dostalo jen 3,34 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám