Hlavní obsah

Vyhazování zástupců zaměstnanců z dozorčí rady Pražské plynárenské se odkládá

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zamýšlené vyhazování zástupců zaměstnanců z dozorčí rady Pražské plynárenské se prozatím odkládá. Pražská koalice se na pondělním více než tříhodinovém jednání shodla, že nejdříve si posvítí na kontroverzního bývalého zastupitele a za podvod pravomocně odsouzeného člena ČSSD Karla Březinu, který sedí v dozorčí radě společnosti Pražská plynárenská Distribuce. Další kroky by měly být naplánovány v květnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP09)

Článek

Koaliční spor o rušení míst v dozorčích radách a dosazování vlastních politických nominantů tím ovšem podle informací Novinek nekončí.

Podle hlasů z kuloárů si Piráti chtějí počkat na dobu po květnových evropských volbách, kdy by se z pražské politiky mohl více stáhnout předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Pospíšila, který je předsedou zastupitelského klubu koaličních Spojených sil pro Prahu, Piráti v minulosti nařkli, že si z pražských témat dělá kampaň před evropskými volbami, v nichž obhajuje europoslanecký mandát.

„Odklad je na květen po volbách, až tam nebude Pospíšil. Hřib (pirátský primátor Zdeněk Hřib - pozn. red.) zatím ustoupil, ale aby to nebylo vidět, tak se to prezentuje, jako že se nejdříve zbaví Březiny a pak se rada vrátí k řešení Pražské plynárenské,” řekl Novinkám v pondělí večer po jednání koalice zdroj z magistrátu.

Pospíšil se již nyní řady koaličních jednání neúčastní, což mu koaliční partneři vyčítají, a také se netají tím, že v případě úspěchu by se chtěl více věnovat evropské politice.

Dohnat resty

Podle primátora Hřiba k odkladu dochází proto, aby radní pro majetkové podíly Jan Chabr z TOP 09 nejdříve vyřešil odvolání bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny, který dnes sedí v dozorčí radě Pražské plynárenské Distribuce.

„Odklad na květen vychází z toho, že TOP 09 musí nejprve dohnat resty,” napsal Novinkám Hřib. Na dotaz, zda Piráti kalkulují s tím, že se po volbách z pražské politiky stáhne Jiří Pospíšil, a pro ně tak bude snazší cokoliv prosadit, neodpověděl.

Jan Chabr již před jednáním uvedl, že na odvolání Březiny se pracuje. „Odvolání pana Březiny se již připravovalo i před vydáním dopisu, stejně jako náhrada za jeho osobu z řad Pirátů,” uvedl radní Chabr.

Rada se navíc také shodla na zrušení společnosti Pražská plynárenská Holding, která je nyní jen prázdnou skořápkou bez zaměstnanců, ale na odměnách pro členy dozorčí rady město ročně vydává milióny korun.

Pospíšil je „podrazák”

Ačkoliv podle Hřiba koalice problém nemá, tak to mezi jejími členy už několik týdnů skřípe. Ještě o víkendu se členové rady, ale i celostátní politici z řad Pirátů i TOP 09 hádali přes média a sociální sítě.

„Nemáme prakticky žádný věcný konflikt nebo ideový problém. Jediným problémem je nedodržování dohod a Vaše snaha o předvolební zviditelnění,” vzkázal o víkendu primátor Hřib v otevřeném dopise Jiřímu Pospíšilovi.

V podobném duchu se ozval na Twitteru i bývalý člen pražského zastupitelstva a dnes poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

„Největší a řekl bych že jediný podstatný problém pražské koalice je to, že Jiří Pospíšil je neskutečný podrazák. V pondělí se shodnete se zástupci TOP 09 v koalici, že uděláte anonymní analýzu počtu prázdných bytů, ve středu vás za to Pospíšil označí za komunisty,” napsal Ferjenčík.

Na to reagoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který se předsedy Pospíšila zastal, když v reakci na Ferjenčíka napsal, aby šli Piráti „do háje a přestali kádrovat druhé”.

Koaliční krize, jak ji nazval Pospíšil, se rozhořela koncem března nad návrhem Pirátů o kontrole odběru elektřiny v pražských bytech a možnosti následně majitelům prázdných bytů vyměřit nějakou formu vyšší daně. Piráti následně reagovali, že nic takového nenavrhovali. Koalice se shodla, že žádná analýza na prázdné byty nebude, ale že problém existuje. Jak ho řešit, ale dosud neřekla.

V následujících dnech se rozjel další konflikt právě o dosazování lidí do městských firem. Ten největší z nich je mezi TOP 09 a Piráty u obsazení dozorčí rady Pražské plynárenské, kam původně chtěli Piráti prosadit jednoho z bývalých zaměstnanců společnosti Petra Zmátlíka, s čímž však koaliční partneři ani opozice nesouhlasili.

Piráti se nyní snaží, aby v radě místo zástupců zaměstnanců, kteří podle nich spíš zastupují management než zaměstnance, měli dalšího svého člověka. Do rady prosadili současného svého jediného senátora Lukáše Wagenknechta a advokáta Jindřicha Lechovského. Dalším nominantem je analytik Jaroslav Vlk.

Na jednání vedení města podle nich bylo několik variant. První byla, že každá ze stran dosadí třetího politického člověka a počet dozorčí rady zůstane na 9. Druhá varianta byla, že se místo současných zaměstnanců ustaví tzv. zaměstnanecký výbor. Na obou byla podle Pirátů postupně shoda. Radní Chabr ale dodal, že usnesení klubu Spojených sil je takové, že strana nesouhlasí s tím, aby v radě nebyli zastoupeni zaměstnanci, tím tak zřejmě první z možností padá. K celému sporu se koalice vrátí v květnu.

Koalice se shoduje, že Pražská plynárenská, která ročně generuje miliardové zisky, je jednou z nejdůležitějších městských firem. TOP 09 se obává toho, že zásahy Pirátů mohou fungování úspěšné společnosti ochromit. Piráti naopak argumentují tím, že chtějí ušetřit a posvítit si na netransparentní zakázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám