Hlavní obsah

Vláda si svůj pád sama načasovala, zní z Hradu

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda sama připravila a načasovala svůj pád, napsal v pondělí tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl v reakci na kritický dopis 12 občanů zaslaný hlavě státu. Jakl odpovídal na kritiku Klausova chování po vyslovení nedůvěry kabinetu a jeho údajných proruských postojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Jakl

Článek

"Nenapadlo Vás někdy, že vláda (ne jako celek, spíše její někteří vedoucí představitelé a na ně navázané lobbyistické kruhy) svůj pád sama připravila, načasovala a nyní odpovědnost hází na druhé?“ píše Jakl v dopise, který byl zveřejněn na Klausových webových stránkách. Odpovídá tak na kritiku za prezidentovo jednání kolem pádu vlády.

Klausův tajemník se pustil hlavně do premiéra Topolánka, když ho obvinil například z toho, že odmítl nabídku ČSSD na pakt neútočení v době předsednictví a že odmítl včas rekonstruovat kabinet. "Byl to prezident, kdo přiměl k odchodu z parlamentu oporu vlády poslance Pohanku, nebo to byl spíše ten, kdo ho předtím přiměl k přeběhlictví?“ ptá se dál Jakl.

Jeho kritice neušel ani předseda Strany zelených Martin Bursík. "Byl to prezident, kdo v této křehké situaci vyloučil z řad koalice dvě zelené poslankyně? Byl to prezident, kdo jim při jednáních odmítl poskytnout jediné vlídné slovo, za které byly ochotny vládu podržet?“ naráží Jakl na okolnosti, které předcházely vyslovení nedůvěry vládě.

Sněmovna vyslovila vládě Mirka Topolánka nedůvěru na konci března. S opozicí hlasovali pro nedůvěru rebelové z ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel a vyloučené poslankyně ze Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Předsednictví musí dokončit vláda s důvěrou

Na námitku, že prezident měl nechat současné vládě prostor pro dokončení evropského předsednictví, Jakl odpověděl, že kabinet bez důvěry ztratil mandát a nikdo ho v Evropě nebere vážně. Proto je podle něj potřeba, aby předsednictví dokončila vláda s důvěrou.

"Nevidíte, že už vláda sama chce co nejdříve toto provizórium ukončit? Proč by jinak tato jednání (o sestavení nové vlády) tak rychle vedla, když prezident nemá žádný nástroj, jak dobu vládnutí vlády v demisi zkrátit?“ píše Jakl.

EU je proruská, ne prezident, píše Jakl

Za pomluvu "úmyslně šířenou zpravodajskými metodami“ označil výrok autorů kritického dopisu o prezidentově "preferenci proruského směřování politiky“. Podle Jakla je to snaha udělat "z každého kritika bruselského socialismu agenta Moskvy“. Evropská unie podle něj není hrází proti Rusku. "To by tam vstoupilo Norsko, které s Ruskem sousedí a v EU není, raději je v NATO,“ soudí Jakl.

EU je podle něj spíše "protiamerickou strukturou“. "Proč největšími huráevropany jsou země s výjimečnými vztahy k Rusku? Proč největším motorem vzniku tzv. Euroústavy byl ruskými penězi placený německý exkancléř Schröder? Proč nejhorlivějšími zastánci Lisabonu na domácí i evropské scéně jsou zároveň největší odpůrci amerického radaru, který naopak pan prezident podpořil? To bylo od něj proruské?“ napsal tajemník prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám