Hlavní obsah

To si z nás dělají..., rozohnil se Gazdík nad Mynářovým majetkovým přiznáním

Novinky, val, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář v úterý dopoledne předal ve Sněmovně dokument o svém majetku nabytém v roce 2013. Učinil tak na žádost poslankyně TOP 09 a STAN Věry Kovářové, která jej žádala o majetkové přiznání. Starostové jsou ale rozčilení, Mynář jim prý dodal pouze prohlášení podle zákona o střetu zájmů. Dokument neobsahuje prakticky žádné informace o Mynářově majetku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem míří do Sněmovny.

Článek

Dokument, který Mynář přinesl v úterý ráno do Sněmovny, zveřejnila Kovářová na svých webových stránkách. Poslanci jsou ale s tímto dokumentem hrubě nespokojeni.

„To si snad z nás dělají prdel, chlapci,” reagoval dokonce rozezlený místopředseda Sněmovny a úřadující šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Mynář podle něj nepřinesl majetkové přiznání, ale čestné prohlášení podle zákona o střetu zájmů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To ve výsledku neobsahuje žádné informace například o tom, jaké nemovitosti Mynář vlastní v současné době. Uvádí tam pouze informace o svých podílech ve čtyřech firmách v období od nástupu do funkce hradního kancléře do konce roku 2013.

"Je to přiznání za rok 2013, jsou tam vyplněny dvě položky, nikdo si nemůže udělat představu, s jakým majetkem pan kancléř nastupoval do funkce," komentovala to Kovářová.

„Kdyby byl pan Mynář tak říkajíc v uvozovkách frajer, přinesl by daňové přiznání i za rok 2014,“ dodala.

Mynář: Mrzí mě, že jsem neukojil jejich zvědavost

„Mně je docela jedno, co očekávali Starostové, mrzí mě, že jsem neukojil jejich zvědavost, nebo možná závist, nicméně jsem naplnil literu zákona, tak jak se má. Navíc to, že jsem to předal, jsem udělal nad to, co mi zákon ukládá, takže se omlouvám, jestli jsou Starostové rozladěni. To, co mi zákon ukládá, jsem udělal,“ řekl později Mynář Novinkám na kritiku ze strany Starostů a nezávislých.

Mynář předal obálku s majetkovým přiznáním na vrátnici Poslanecké sněmovny v úterý ráno. Kovářová si pro něj na oplátku připravila své majetkové přiznání s tím, že dává Mynářovi svolení jej zveřejnit, ale zároveň by ráda, aby takové svolení dostala od něho.

Kancléř její dokumenty odmítl, ale dal jí souhlas zveřejnit ty jeho. Kovářová vzápětí slíbila, že tak učiní během pár chvil na svých webových stránkách.

„Já samozřejmě vaše majetkové přiznání nepotřebuji. I bez toho můžete s mým majetkovým přiznáním naložit tak, jak vy chcete. Já jsem se zavázal, že vám ho předám. Doufám, že tím zamezíme dalším populistickým útokům na pana prezidenta, které z vašich úst vycházejí,“ řekl Mynář Kovářové.

Prezident zákon prosazuje

Poslankyně minulý týden při projednávání zákona o majetkových přiznáních ve Sněmovně kritizovala prezidenta Miloše Zemana, že sám zákon prosazuje, ale jeho kancléř přiznání zatím nedodal. Zeman se projednávání osobně účastnil a vyzýval poslance k jeho přijetí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář předal ve Sněmovně poslankyni Věře Kovářové (TOP 09) majetkové přiznání.

Kancléř dříve tvrdil, že zákon mu neurčuje, kam má přiznání dát, proto ho prý dal jen úřadům na Hradě. „Poprosil bych, zda byste jako zákonodárkyně začala naplňovat svoji práci a funkci a tu mezeru v zákonu, kterou v sobě má zákon o střetu zájmů, vy napravila a provedla tak, že můžu kdykoliv odevzdat jakékoliv další majetkové přiznání,“ dodal.

Mynář se dlouhou dobu bránil zveřejnit údaje o svém majetku. Přitom se o něm spekulovalo několikrát, naposledy například kvůli vile, kterou si pořídil, podle některých odborníků za nezvykle nízkou cenu. Mynář stále nemá ani bezpečnostní prověrku, o kterou žádal předloni na podzim.

Kovářová využila příležitosti k propagaci novely zákona o střetu zájmů, kterou TOP 09 a Starostové předložili. Podle této novely by se změnil zákon tak, že politik podá majetkové přiznání v době nástupu do funkce a potom dále každý rok. Podle platné úpravy se zveřejňuje jen majetkové přiznání vždy za uplynulý rok. „Veřejnost si tak prakticky nemůže udělat obrázek o tom, zda politik nebo úředník v průběhu své funkce nevysvětlitelně nezbohatl,“ zkritizovala stávající stav poslankyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám