Hlavní obsah

Olympijský výbor chce prodloužit českou hymnu o druhou sloku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávající podoba české státní hymny by se mohla změnit. Na popud Českého olympijského výboru (ČOV) by se mohla prodloužit o druhou sloku. Důvodem není to, aby si vítězní sportovci déle užili pocit národní hrdosti, ale skutečnost, že delší hymna by lépe vyplnila slavnostní ceremoniály, které jsou znatelně delší.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Předseda ČOV Jiří Kejval objednal u skladatele Miloše Boka novou variantu hymny loni. Vznikly čtyři verze, které nahrál Symfonický orchestr FOK a Kühnův smíšený sbor. Bokova podoba hymny ještě není známa, ČOV ji chce představit příští týden.

Výbor se úvahami o nové podobě hymny zabýval přes rok. Vycházel mimo jiné z toho, že délka hymny pro ceremoniální účely trvá 45 sekund a třeba pro vyhlašování vítězů na olympiádě by i vzhledem k délce skladeb dalších zemí byla lepší délka přibližně 80 sekund. Proto se ČOV rozhodl i v souvislosti s letošním 100. výročím vzniku Československa vyvolat diskusi o tom, jestli by hymna třeba neměla mít dvě sloky.

Zákon nemluví jasně

Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd připomněl, že neexistuje zákon ani vyhláška, které by určovaly, jak se má hymna hrát. V zákoně o státních symbolech je pouze uvedeno znění „zkrácené” československé hymny. Podle Šmída by se měl český zákon novelizovat a upravit. Kromě celospolečenské debaty o hymně chce uspořádat odborné grémium, kde by oslovil skladatele, muzikology nebo odborníky z Českého muzea hudby, aby posoudili podoby hymny z hlediska hudebního. „Mohla by z toho vzejít nějaká doporučení, jak ji hrát při různých příležitostech,” řekl.

Text druhé sloky české hymny
Kde domov můj, kde domov můj. V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj!

Grémium by se mělo sejít zhruba do měsíce. „Chtěli bychom na něj pozvat asi deset českých odborníků z řad hudebníků, muzikologů, historiků. Obsahem setkání by měla být debata o instrumentaci, aranžmá hymny, vůbec o smyslu hymny jako státního symbolu a o tom, zda uvedení v zákoně o státních symbolech je dostatečné. Myslím si, že by se měla kodifikovat nejen verze melodická, ale měli bychom hovořit i o tom, do jaké míry je závazná instrumentace a aranžmá české státní hymny,” uvedl Šmíd.

Hymna se naposledy měnila před 10 lety

Nová verze hymny vznikla také před deseti lety, kdy ji u příležitosti 90. výročí vzniku Československa zadal tehdejší premiér Mirek Topolánek. Autory úprav byli Otakar Jeremiáš a Jaroslav Krček, sóla nazpívali Adam Plachetka a Kateřina Kněžínková.

Česká národní hymna je první sloka písně Kde domov můj z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, hudbu k ní složil František Škroup. Byla první částí hymny československé následována první slokou nynější hymny slovenské (Nad Tatrou sa blýska). Jako česká hymna se užívá od rozpadu Československa na konci roku 1992, již v roce 1990 však byla oficiálně prohlášena i za hymnu České republiky uvnitř federace.

Anketa

Znáte text druhé sloky písně Kde domov můj?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3641 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám