Hlavní obsah

Obvinění Nečase je zřejmě jen otázkou času

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupující premiér Petr Nečas (ODS) se kvůli údajnému korumpování rebelujících poslanců trestnímu stíhání podle všeho nevyhne. Vyplývá to z textu obvinění jeho pravé ruky Jany Nagyové, které opakovaně konstatuje naplnění podstaty trestného činu i v případě šéfa kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) krátce poté, co prezidentovi předal demisi.

Článek

Státní zástupce v usnesení, které má Právo k dispozici, u premiéra podobně jako u Nagyové mluví o zneužití pravomoci úřední osoby a o uplácení.

Nečas se toho měl dopustit, když poslancům Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi jednak slíbil úplatek ve formě lukrativních postů a také když následně využil svého postavení předsedy vlády, aby jim byl tento úplatek výměnou za vzdání se mandátu skutečně poskytnut.

Detektivové jsou přitom přesvědčeni, že ho k tomu navedla právě Nagyová, a to společně s dalším obviněným – bývalým náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem.

„Pokud jde o naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, je nepochybné, že předseda vlády ČR a poslanec Petr Nečas a dále v době spáchání trestného činu poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa jednali jako úřední osoby,“ konstatuje v dokumentu žalobce Rostislav Bajger.

Pokud by jednání Nečase úřady „ohodnotily“ stejně jako v případě Nagyové, hrozilo by mu přitom až šest let vězení.

„Zatím nikoli“

Zda skutečně v nejbližší době policie požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Nečase k trestnímu stíhání, nechtěl v pondělí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan předjímat.

„Nebudeme podávat žádné informace o tom, co děláme či budeme dělat,“ řekl  Právu. Na dotaz, zda už žádost o zbavení imunity poslali do Sněmovny, odpověděl krátce: „Zatím nikoli.“ Důvodem může být obava, že Poslanecká sněmovna Nečase ke stíhání nevydá, což by policii jeho případ zmařilo. Jak ODS, tak TOP 09 totiž případ tří exposlanců ODS obviněných z korupce považuje jen za politický handl, nikoli za trestný čin.

Policie se podobně jako v případě všech již obviněných lidí v rozsáhlé kauze opírá především o „napíchnuté“ telefony Nagyové a Bočka, kteří s premiérem možnosti protislužeb rebelujícím poslancům opakovaně řešili.

V jednom z hovorů například Nečas podle textu obvinění Bočkovi sděluje, že „ty varianty jsou průchodné a že má ještě nějaké nápady ohledně těch možností, které by byly a jsou realizovatelné jak u toho Ivana, tak u toho Petra“.

Reklama

Výběr článků

Načítám