Hlavní obsah

Nejsem žádný monarcha, abolice je součástí ústavy, vzkazuje Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Abolice je součástí ústavy České republiky, a pokud je prezidentovi využívání tohoto práva odnímáno, potom všichni, kteří tento názor zastávají, jednají protiústavně, prohlásil prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro deník Blesk. Zeman odmítl, že by se zesměšnil, když by se rozhodl pro abolici v kauze Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Abolicí bych se zesměšnil v případě, že bych se pro ni rozhodl ve chvíli, kdy by kauza Čapí hnízdo nebyla podložena rozhodnutím státního zástupce. V kauze Andreje Babiše jsou dvě rozhodnutí státních zástupců,“ řekl Zeman.

Pokud by se státní zástupce Šaroch rozhodl podat žalobu, jeho rozhodnutí by respektoval, prohlásil prezident. „Jediné, co nerespektuji, je pokus zneužít justici k politickým tlakům,“ řekl Zeman s tím, že v tomto případě by abolici využil.

V případě, že by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil stíhání premiéra Babiše, prezident by jeho stíhání zastavil. „Andrej Babiš je schopný premiér, a že nemá smysl ho v případě tzv. justičního ping pongu, to znamená, kdyby se to vrátilo na začátek, zbytečně zatěžovat tím, co už jednou prožil,“ je přesvědčen Zeman.

„Bylo by ale na samotném premiérovi Andreji Babišovi, zda se rozhodne abolici přijmout, nebo absolvuje zdlouhavý zpolitizovaný proces,“ řekl prezident.

Abolice by se podle prezidenta týkala celé rodiny premiéra Babiše.

Hyenismus a neznalost

Kritiku, kterou schytal prezident například od europoslance Stanislava Polčáka (za STAN), považuje Zeman za hyenismus. Polčák uvedl: „Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs Zeman do té doby rozhodne příroda.“

„Tak samozřejmě, že to myslel, že si přeje moji smrt. Víte, mezi lidmi pobíhají i hyeny a musíme se smířit s tím, že život není park, že život je džungle, a že v té džungli se občas nějaká hyena objeví,“ řekl prezident.

Karlovi Schwarzenbergovi, který v rozhovoru pro deník Právo řekl, že se Zeman chová jako Ludvík XIV., vytkl neznalost francouzských dějin. „Ludvík XIV. měl to heslo ′Stát jsem já′. A my žijeme v parlamentní demokracii. Abolice je součástí ústavy, to není nic monarchistického, nic absolutistického,“ řekl Zeman.

Babiš: Abolici bych nepřijal

Premiér Andrej Babiš v neděli na dotaz ČTK zopakoval, že by abolici nepřijal. "Nastolování úvah o abolici ve chvíli, kdy existuje pravomocné rozhodnutí příslušného státního zastupitelství, je nesmyslné právně i politicky. Jen podněcuje napětí ve společnosti a pocity občanů, že je zpochybňován právní řád a rozhodnutí institucí právního státu. Že bych abolici nepřijal, jsem řekl již v minulosti," napsal Babiš v textové zprávě.

"V případě Čapího hnízda, jak konstatovali státní zástupci, se žádný trestný čin nestal. Česká republika má nezávislou justici a státní zástupci kauzu dlouho posuzovali a na základě znalosti všech skutečností rozhodli. Proto nechápu, proč byla otázka nějaké abolice vůbec nastolena," doplnil premiér.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) k tomu uvedl, že by nebyl ve vládě, která by za abolici pro Babiše byla zodpovědná. Uvedl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám